ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικό βιβλίο για την καθημερινή ζωή στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Αποκαλυπτικό βιβλίο για την καθημερινή ζωή στο Μέγαρο των Ηλυσίων
REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

Καθημερινό φαινόμενο φαίνεται ότι αποτελούσαν οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Το νέο βιβλίο δύο Γάλλων δημοσιογράφων, Στεφανί Μαρτό και Αζίζ Ζεμουρί, με τον τίτλο “Elysee off” αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή στο προεδρικό Μέγαρο.

Όπως περιγράφεται στο βιβλίο, επικαλούμενο μαρτυρίες εργαζομένων, στο Mέγαρο επικρατούσε το “μέσο κοινωνικής προώθησης”, προσθέτοντας πως ορισμένες γυναίκες από το προσωπικό υφίσταντο καθημερινή παρενόχληση από τους ανωτέρους τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο άντρες που παρενοχλούσαν καθημερινά τις γυναίκες εργαζόμενες φέρονται να είναι ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και ο διευθυντής του τμήματος προσωπικού.

Οι άντρες αυτοί απευθύνονταν με απρεπείς χαρακτηρισμούς στις εργαζόμενες γυναίκες, αποκαλώντας τες μεταξύ άλλων “χοντρές αγελάδες”, ενώ επιδίδοντας και σε άσεμνες χειρονομίες.

Όλα αυτά φαίνεται ότι όχι μόνο ήταν γνωστά στο εσωτερικό του Μεγάρου, αλλά γίνονταν και με την ανοχή των άλλων εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται ότι τους κάλυπταν. “Εδώ βασίλευε η ομερτά”, αναφέρουν οι συγγραφείς χαρακτηριστικά, οι οποίοι προσθέτουν ότι δεν είναι καλό για μια γυναίκα να δουλεύει στο Μέγαρο.

“Εργάζομαι στο Μέγαρο εδώ και μια δεκαετία. Ποτέ άλλοτε δεν είχε βασιλέψει τόση κοινωνική βία”, αναφέρει μεταξύ άλλων ένας μάγειρας στο βιβλίο.

Οι δύο άντρες απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους το 2013, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, αναφέρεται στο βιβλίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ