ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: «Θωρακίζεται» η Ευρώπη – Οι ΗΠΑ στέλνουν νέο στρατό – Ενίσχυση εξετάζει το ΝΑΤΟ

Ουκρανική κρίση: «Θωρακίζεται» η Ευρώπη – Οι ΗΠΑ στέλνουν νέο στρατό – Ενίσχυση εξετάζει το ΝΑΤΟ
Ο Μπάιντεν έχει διατάξει να μεταφερθούν στην ανατολική Ευρώπη σχεδόν 3.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία (AP Photo/Andriy Dubchak)

Ενισχύεται η ανάπτυξη δυνάμενων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη με φόντο την ένταση που προκαλεί η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εξετάζει την αύξηση της στρατιωτικής του παρουσίας στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία στην περίπτωση που η Ρωσία διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Λευκορωσία μετά το πέρας των προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών.

 

Δύο αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα εθεάθησαν να προσγειώνονται το πρωί της Δευτέρας σε πολωνικό αεροδρόμιο και περισσότερα αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα, μεταφέροντας τον κύριο όγκο των επιπλέον στρατευμάτων που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την περασμένη εβδομάδα να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εξαιτίας τις ουκρανικής κρίσης.

Ο Μπάιντεν έχει διατάξει να μεταφερθούν στην ανατολική Ευρώπη σχεδόν 3.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αρνείται τις κατηγορίες της Δύσης ότι σχεδιάζει εισβολή.

Περίπου 1.700 στρατιωτικοί, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία που έχει τη βάση της στο Φορτ Μπραγκ, πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία, ενώ 1.000 στρατιωτικοί, που έχουν τη βάση τους στη Γερμανία, θα κατευθυνθούν ανατολικά προς τη Ρουμανία.

Ο διοικητής της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, ο υποστράτηγος Κρίστοφερ Ντόναχιου, έφτασε το Σάββατο και μια στρατιωτική πηγή δήλωσε πως το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων θα φτάσει σήμερα.

Αφού δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα εθεάθησαν σήμερα το πρωί να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Ζέσουφ στη νοτιοανατολική Πολωνία, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο είπε στο Reuters πως αναμένονται άλλα τρία. Πολωνός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως σήμερα αναμένονται και άλλα αεροπλάνα, αλλά δεν διευκρίνισε πόσα.

Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας εξετάζει το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εξετάζει να αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία στην περίπτωση που η Ρωσία διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Λευκορωσία μετά το πέρας των προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.

Η Ρωσία έχει στείλει 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τον βόρειο γείτονα της Ουκρανίας, προκειμένου να πάρουν μέρος σε γυμνάσια με τις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις αυτό τον μήνα, επεσήμανε το ΝΑΤΟ, ανεβάζοντας το σύνολο των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα σε περισσότερα από 100.000.

Οι ΗΠΑ έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα 3.000 στρατιώτες στη Ρουμανία και την Πολωνία για να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι εξετάζει να ενισχύσει τα υπάρχοντα στρατεύματά της στη Λιθουανία.

Περαιτέρω ανάπτυξη στρατευμάτων από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι πιθανή, δήλωσε ο Ρομπ Μπάουερ, ένας Ολλανδός ναύαρχος επικεφαλής του σώματος που καταρτίζει τη στρατηγική της Συμμαχίας.

«Το πού έχουμε στρατεύματα της Συμμαχίας συνεχώς, σε διάφορες χώρες – η συζήτηση για αυτό είναι αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν τώρα. Ναι, το εξετάζουμε. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών», επεσήμανε ο Μπάουερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βίλνιους.

«Εξαρτάται πολύ φυσικά από το αν τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν εκεί», πρόσθεσε.

«Αν δείτε την ενίσχυση των δυνάμεων, η Ρωσία ενδέχεται να είναι ικανή να έχει αρκετές δυνάμεις για μια σοβαρή εισβολή (…) ως το τέλος του μήνα», σχολίασε ο Μπάουερ. «Αν το πράξουν αυτό, αν έχουν σκοπό ή όχι να το πράξουν, δεν το γνωρίζουμε».

Πιο πρόσφατα η Ρωσία ανέπτυξε στη Λευκορωσία πέντε νοσοκομεία εκστρατείας και άλλες βοηθητικές μονάδες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επίθεση, σημείωσε ο ίδιος.

«Αν όντως σχεδιάζεις μια εισβολή, χρειάζεσαι περισσότερα εκτός από μονάδες μάχης. Και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο να συγκεντρώνεται στα σύνορα με την Ουκρανία και στα σύνορα Λευκορωσίας- Ουκρανίας. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό», κατέληξε ο Μπάουερ.