ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Ο Τραμπ αφαίρεσε επιστολές του Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Λευκό Οίκο

Washington Post: Ο Τραμπ αφαίρεσε επιστολές του Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Λευκό Οίκο
Σειρά παραβιάσεων του πρωτοκόλλου από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ AP Photo/Evan Vucci (Φωτογραφία αρχείου)

Παραβιάζοντας το πρωτόκολλο ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, πήρε μαζί του τις επιστολές του Μπαράκ Ομπάμα και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους των Εθνικών Αρχείων να πάνε στη Φλόριντα για να τις πάρουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Στα κουτιά αυτά υπήρχαν μεταξύ άλλων δώρα που του είχαν κάνει ξένοι ηγέτες, η επιστολή που του άφησε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και πολλά μηνύματα γραμμένα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ, ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που συνάντησε ένα μέλος της δυναστείας των Κιμ, αλληλογραφούσε μαζί του.

«Μου έγραψε ωραία γράμματα, είναι υπέροχα γράμματα. Είμαστε ερωτευμένοι», δήλωσε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2018, σε μια ομιλία του σε υποστηρικτές του.

Όμως την περασμένη εβδομάδα οι υπεύθυνοι των Εθνικών Αρχείων πήγαν στη Φλόριντα για να πάρουν πίσω τις κούτες με τα γράμματα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εθνικών Αρχείων και Καταγραφών, τα ανέκτησαν από την κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, τον περασμένα μήνα, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές που επικαλείται η Washignton Post.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η εύρεση των κουτιών με αρχεία στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα, «εγείρει νέους προβληματισμούς για την αφοσίωση του στη νομοθεσία για τα Προεδρικά Αρχεία», η οποία προβλέπει τη διατήρηση των εσωτερικών ανακοινώσεων, των επιστολών, των σημειώσεων, των email, των φαξ και άλλων γραπτών επικοινωνιών που αφορούν στα καθήκοντα ενός προέδρου.

Το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ και οι αρμόδιοι των Εθνικών Αρχείων δεν απάντησαν όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία αυτή είχε αποκαλύψει ότι ο Τραμπ συνήθιζε να σκίζει ορισμένα έγγραφα εργασίας, μια πρακτική που αντιβαίνει επίσης στους κανόνες. Κάποια από τα έγγραφα που παρέλαβαν τα Εθνικά Αρχεία ήταν κολλημένα με ταινία, από υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, ενώ άλλα παραδόθηκαν στην υπηρεσία σκισμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ