ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Επανεξετάζει τη στρατιωτική ανάπτυξή του στην Ανατολική Ευρώπη

ΝΑΤΟ: Επανεξετάζει τη στρατιωτική ανάπτυξή του στην Ανατολική Ευρώπη
To NATO θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Olivier Matthys

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει την άμυνά του, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς οι εντάσεις παραμένουν στα ύψη με τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές στην ανάπτυξη, στην παρουσία μας, στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση για αυτό, αλλά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για αυτό εντός του ΝΑΤΟ», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ επί του παρόντος διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται εντός και εκτός της Ανατολικής Ευρώπης, μιας λεγόμενης επίμονης, αλλά όχι μόνιμης, παρουσίας.

To NATO θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα μιλώντας για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε το γεγονός ότι «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και την Ρουμανία. Αυτή είναι μία ισχυρή επίδειξη της αμερικανικής δέσμευσης στη συμμαχία μας. 'Αλλοι σύμμαχοι επίσης συνδράμουν από εδάφους, από αέρος και από θαλάσσης Oι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».

Παράλληλα, ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «ο διάλογος με την Ρωσία είναι σημαντικός για την εξεύρεση πολιτικής λύσης» επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα να ακουστούν οι ανησυχίες της Μόσχας. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «το ΝΑΤΟ δε συμβιβάζεται σε βασικές αρχές, την ικανότητά μας να προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε όλους τους συμμάχους και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του».

Το Λονδίνο στέλνει επιπλέον 350 στρατιώτες στην Πολωνία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα στείλει επιπλέον 350 στρατιώτες στην Πολωνία.

Η Βρετανία έστειλε πέρυσι 100 στρατιώτες στην Πολωνία για να βοηθήσει την τελευταία στην μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

«Θα προσθέσουμε σε αυτούς... στέλνοντας επιπλέον 350 Βρετανούς στρατιώτες στην Πολωνία σε μια διμερή ανάπτυξη για να δείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Βρετανία και η Πολωνία στέκονται η μία δίπλα στην άλλη», δήλωσε ο Γουάλας σε συνέντευξη Τύπου, πλάι στον Πολωνό ομόλογό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ