ΚΟΣΜΟΣ

Σε αποχώρηση από την Ουκρανία καλεί ο Μπάιντεν τους Αμερικανούς πολίτες

Σε αποχώρηση από την Ουκρανία καλεί ο Μπάιντεν τους Αμερικανούς πολίτες
AP Photo/Alex Brandon

Οι διεθνείς προσπάθειες για εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης συνεχίστηκαν σε ανώτατο επίπεδο σήμερα, Δευτέρα, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διεξάγει συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συναντάται στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς εντείνονται οι φόβοι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα εν αναμονή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής, λέγοντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σολτς:

«Νομίζω ότι θα ήταν σοφό να φύγουν από τη χώρα».

Μάλιστα διευκρίνισε πως δεν αναφέρεται σε διπλωματικό προσωπικό αλλά στους πολίτες, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει Αμερικανούς εν μέσω διασταυρούμενων πυρών σε περίπτωση εισβολής.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ακόμα δεν γνωρίζει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξουσιοδοτήσει μια εισβολή στην Ουκρανία πριν το τέλος του χειμώνα, αλλά πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι σε «θέση τώρα» να το κάνει.

Ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει πλέον στα σύνορα της Ουκρανίας το 70% της στρατιωτικής του δύναμης που θα χρειαζόταν για μια πλήρους κλίμακας εισβολή, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNNi.

Παρά ταύτα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκλιμακώσει, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Ο Τζο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και το NATO είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η διπλωματική οδός είναι η πλέον ενδεδειγμένη για όλες τις πλευρές σε αυτήν την αντιπαράθεση.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί πως θα επιβάλουν μία σειρά από οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει (αγωγός φυσικού αερίου) Nord Stream 2,» τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς.

Το αμφιλεγόμενο ενεργειακό έργο σχεδιάστηκε από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom με σκοπό τον διπλασιασμό της ποσότητας φυσικού αερίου που φθάνει από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τη διέλευση από την Ουκρανία.

Σολτς: Θα ενεργήσουμε από κοινού

«Δεν θα υπάρξουν μέτρα στα οποία θα ενεργήσουμε διαφορετικά. Θα ενεργήσουμε ενωμένοι, μαζί. Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και θα γίνουν από κοινού με τους συμμάχους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι», διαβεβαίωσε από τον Λευκό Οίκο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Ο κ. Σολτς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον της Ουκρανίας και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί (...) Πρόκειται για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι, να αντιδράσουμε από κοινού και να κάνουμε μαζί ό,τι είναι αναγκαίο. Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι. Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους και τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τη Μόσχα, σε όλα τα σχήματα, είτε διμερώς με τις ΗΠΑ είτε με το ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Σχήματος της Νορμανδίας. «Αυτή είναι η στρατηγική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιληφθεί ότι οι κυρώσεις θα αφορούν μακροπρόθεσμα, βαριά μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί τη Γερμανία αξιόπιστο εταίρο στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους» των ΗΠΑ, ο οποίος «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας».

Η Γερμανία «είναι απολύτως, εντελώς και πλήρως αξιόπιστη. Δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, για να σχολιάσει από την πλευρά του ο κ. Σολτς ότι για τη Γερμανία η διατλαντική σχέση παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής και κορυφαία προτεραιότητα.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία «ενεργούν από κοινού απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη» δήλωσε νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος -για πρώτη φορά- στον Λευκό Οίκο τον Όλαφ Σολτς.

«Ενεργούμε από κοινού για να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις ρωσικές επιθέσεις στην Ευρώπη» και για «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Κίνας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η Γερμανία είναι «ένας από τους στενότερους συμμάχους» των ΗΠΑ, συνέχισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον καγκελάριο Σολτς, τον οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν πολύ «υποχωρητικό» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Σολτς προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων -κυρίως στους κόλπους της γερμανικής αντιπολίτευσης- τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα, είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέχρι που δέχτηκε να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία, στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.

Πριν συναντηθεί με τον Μπάιντεν, ο Σολτς είπε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι «θα υπάρξει πολύ υψηλό τίμημα εάν η Ουκρανία δεχθεί στρατιωτική επίθεση» διευκρινίζοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για αυτό με μεγάλη ακρίβεια και μιλάμε για τις λεπτομέρειες εδώ και πολύ καιρό».

Ο Γερμανός καγκελάριος θα ταξιδέψει στο Κίεβο και τη Μόσχα, 14 και 15 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ