ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανική κρίση: «Οικοδόμηση εμπιστοσύνης» στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν-Μακρόν

Oυκρανική κρίση: «Οικοδόμηση εμπιστοσύνης» στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν-Μακρόν
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι κεντρικές ανησυχίες της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας αγνοήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σε μια επιχείρηση διαμεσολάβησης για την διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε απόψε (Δευτέρα 7/2) με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. O Μακρόν έκανε λόγο για «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» και ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συνάντηση «χρήσιμη».

Το Παρίσι εκφράζει σκεπτικισμό σχετικά με τις προβλέψεις των ΗΠΑ ότι επίκειται ρωσική επίθεση και η συνάντηση Μακρόν - Πούτιν ήλθε την ώρα που Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να στηρίξουν τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους και η Ρωσία συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι από τη συνάντησή τους αναζητούσε μια «χρήσιμη» απάντηση «που φυσικά μας επιτρέπει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ορατότητα».

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή του ταξιδιού του, ο Μακρόν δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche: «Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι σαφώς η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, πως έγινε μία χρήσιμη συζήτηση και πως συζητήθηκαν ζητήματα για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι κεντρικές ανησυχίες της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αγνοήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ανέφερε επίσης, πως υπάρχουν προσπάθειες από το ΝΑΤΟ να πει στη Ρωσία ότι είναι μία αμιγώς αμυντική συμμαχία. «Στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως αντίπαλος», είπε ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ προσπαθεί «να διδάξει» τη Ρωσία.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητήσαμε με τον Μακρόν, ανέφερε ο Πούτιν.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ρωσία και η Γαλλία μοιράζονται «μια κοινή ανησυχία για το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και ο πρόεδρος προσωπικά για να λυθεί η κρίση που σχετίζεται με την παροχή ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη, για μια σοβαρή ιστορική προοπτική», είπε ο Πούτιν.

«Δεν πιστεύω σε άμεσα θαύματα»

Δίνοντας τον τόνο της επικείμενης συνάντησης, ο Μακρόν φτάνοντας στη Μόσχα εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας πως δεν πιστεύει σε άμεσα θαύματα.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο, ο Μακρόν δήλωσε στον Πούτιν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μια «χρήσιμη» απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Παράλληλα τόνισε ότι ο διάλογος με την Ρωσία είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Χαίρομαι, που θα μπορέσω λεπτομερώς να συζητήσω όλα τα ζητήματα και μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε μια συλλογική απάντηση, χρήσιμη για τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια απάντηση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη για όλους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο.

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία ο Μακρόν είπε ότι «ο διάλογος αυτή τη στιγμή είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος, διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο»

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη» και πως όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».

Ο Μακρόν επισήμανε ότι η συνάντηση αυτή με τον Πούτιν πραγματοποιείται στην 30ή επέτειο της ανανέωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι το Παρίσι έχει μεγάλες ελπίδες για τις διμερείς σχέσεις στους τομείς του πολιτισμού και της επιστήμης αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε στον Μακρόν ότι η Μόσχα και το Παρίσι έχουν κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Τι θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι οι ανησυχίες μας είναι κοινές ως προς το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογο του κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν, για την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας στην επίλυση των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ότι η Γαλλία σταθερά συμμετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επεξεργασία των θεμελιωδών αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση (σσ. τον τομέα ασφάλειας στην Ευρώπη)» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογο του, επισημαίνοντας ότι «αυτό συνέβαινε από την αρχή των νεότερων σχέσεων [μεταξύ των δύο χωρών]».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και στις συνομιλίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη σε μια σοβαρή ιστορική προοπτική και για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται στενά με το πρώτο μέρος, δηλαδή την επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο την Τρίτη και εν συνεχεία θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ