ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτική βάση στην Τουρκία επιθυμεί η Γερμανία

Στρατιωτική βάση στην Τουρκία επιθυμεί η Γερμανία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Murad Sezer

Τη δική της βάση σε τουρκικό έδαφος, ανάλογη με αυτή που έχει δοθεί στις ΗΠΑ, για τον εντοπισμό στόχων στη Συρία, θέλει να αποκτήσει η γερμανική αεροπορία.

Το νέο σχέδιο της Γερμανίας υπολογίζεται να κοστίσει 65 εκατομμύρια δολάρια και το έργο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2017, όπως αναφέρει η εφημερίδα Der Spiegel.

Η βάση τοποθετείται στη νότια πλευρά της Τουρκίας, κοντά σε ακτή της Μεσογείου. Η Άγκυρα, επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για την εκστρατεία της αντιμετώπισης επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, με όρο να μην χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των Κούρδων, οι οποίοι είναι σύμμαχοι της Αμερικής και τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν απειλή.

Η βάση Ιντσιρλίκ, χρησιμοποιείται και από τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως αναφέρει το RT.

H γερμανική βάση θα δημιουργηθεί δίπλα από την υπάρχουσα ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ και θα διαθέτει κέντρο ελέγχου πτήσεων, αρχηγείο επιχειρήσεων, οικήματα για το προσωπικό και φυσικά δικό της διάδρομο προσγειώσεων, και όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, πιθανόν θα είναι μόνιμη έδρα της Γερμανίας.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2017, αν και δεδομένου ότι η πρόσβαση περιορίζεται μόνο σε εξουσιοδοτημένο τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, η προθεσμία μπορεί να αλλάξει. Η Γερμανία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με την Τουρκία σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μόνιμη ανάπτυξη στρατευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέλη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, φιλοξενούν σήμερα 200 Γερμανούς στρατιώτες και αξιωματικούς στο δυναμικό της.

Το 2002, η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία με το Ουζμπεκιστάν για να χρησιμοποιήσει μια βάση κοντά στην πόλη Τερμέζ. Η συγκεκριμένη, χρησιμοποιείται για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για τους Γερμανούς και το ΝΑΤΟ καθώς και για το γειτονικό Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ