ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτότυπη διαμαρτυρία για το κλίμα στο Βερολίνο: Ακτιβιστές κόλλησαν στην άσφαλτο

Πρωτότυπη διαμαρτυρία για το κλίμα στο Βερολίνο: Ακτιβιστές κόλλησαν στην άσφαλτο
Οι ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω αποκλεισμούς σε άλλες γερμανικές πόλεις AP Photo/Michael Sohn (φωτογραφία αρχείου)

Κυκλοφοριακό κομφούζιο για αρκετές ώρες προκάλεσαν δεκαπέντε ακτιβιστές για το κλίμα στο Βερολίνο, οι οποίοι κόλλησαν τους εαυτούς τους με κόλλα σε αυτοκινητόδρομους, διαμαρτυρόμενοι κατά της σπατάλης τροφίμων αλλά και ζητώντας ρυθμίσεις για τη μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεκάδες ακτιβιστές της ομάδας «Τελευταία Γενιά» (Last Generation) εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες: εκτός από το να κολλήσουν στην άσφαλτο, τοποθέτησαν επίσης τρόφιμα στον αυτοκινητόδρομο Α100, και απέκλεισαν δρόμους και αυτοκινητόδρομους στο Βερολίνο, το Αμβούργο και τη Στουτγάρδη.

Βίντεο καταγράφουν αγανακτισμένους οδηγούς να βγαίνουν από τα οχήματά τους και να τραβούν ακτιβιστές από το δρόμο από τις κουκούλες και τα σακίδια τους για να μπορέσουν να περάσουν.

Οι ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω αποκλεισμούς σε άλλες γερμανικές πόλεις ενώ χθες απέκλεισαν απέκλεισαν διάφορες εισόδους αυτοκινητοδρόμων σε τρία σημεία στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 27 ακτιβιστές είχαν λάβει μέρος στους αποκλεισμούς, με 11 από αυτούς να έχουν κολλήσει τα χέρια τους στην άσφαλτο.

Η αστυνομία τη Δευτέρα επαλήθευσε τα στοιχεία τους, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πόσα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ομάδας, την περασμένη εβδομάδα 50 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

«Σχεδιάζοντας να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει τη συνταγματική της υποχρέωση να προστατεύει τις ζωές μας», δήλωσε η ακτιβίστρια Carla Hinrichs.

«Μέχρι το 2030, θα ξεπεράσουμε τον επιπλέον 1,5 βαθμό Κελσίου, δηλαδή τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οδεύοντας εσκεμμένα προς έναν κόσμο θερμότερο κατά 2, 3, 4 βαθμούς Κελσίου, με δισεκατομμύρια να πεθαίνουν από την πείνα», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ