ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Πρεσάρισμα» σε Τζόνσον να ανακαλέσει τις κατηγορίες του κατά του Κιρ Στάρμερ

Βρετανία: «Πρεσάρισμα» σε Τζόνσον να ανακαλέσει τις κατηγορίες του κατά του Κιρ Στάρμερ
Υποστηρικτές του Τζόνσον είπαν ότι ενώ η συμπεριφορά των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη, ήταν ακραία κίνηση να κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός για τις ενέργειές τους (AP Photo/Alberto Pezzali)

Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετά το σκάνδαλο «Partygate», δέχθηκε σήμερα, Τρίτη, πιέσεις να ανακαλέσει τις κατηγορίες του εναντίον του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.

Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ δεχόταν ευθείες βολές για το «Partygate», ο Μπόρις Τζόνσον εντός του κοινοβουλίου κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κατά τη θητεία του ως επικεφαλής της εισαγγελίας, δεν κατάφερε να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τον Τζίμι Σάβιλ, θανόντα τηλεοπτικό παρουσιαστή που κακοποίησε σεξουαλικά εκατοντάδες παιδιά.

Ο Στάρμερ βρέθηκε αντιμέτωπος με εξοργισμένους διαδηλωτές χθες, Δευτέρα, οι οποίοι τον περικύκλωσαν ύστερα από διαδήλωση κατά των εμβολίων για την COVID. Προτού οι αστυνομικοί τον συνοδεύουν σε περιπολικό, κάποιοι από τους διαδηλωτές ακούγονται να τον χαρακτηρίζουν «προδότη» και να τον ρωτούν εάν προστάτευε τον Τζίμι Σάβιλ.

«Είναι πραγματικά σημαντικό για τη δημοκρατία μας και για την ασφάλειά του οι ψευδείς συκοφαντίες περί Σάβιλ σε βάρος του να ανακληθούν πλήρως», δήλωσε ο Συντηρητικός βουλευτής Τζούλιαν Σμιθ.

Άλλος Συντηρητικός βουλευτής, ο Ρότζερ Γκέιλ, δήλωσε ότι η μεταχείριση του Στάρμερ ήταν επονείδιστη. «Αυτό, φοβάμαι, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της σκοπίμως απρόσεκτης χρήσης της γλώσσας στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Γκέιλ.

Η διαμάχη δημιουργεί τον κίνδυνο να υπονομευθεί περαιτέρω η εξουσία του Τζόνσον, ενώ προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την ομάδα συνεργατών του στην Ντάουνινγκ Στριτ και είναι αντιμέτωπος με ισχυρισμούς από το κόμμα της αντιπολίτευσης ότι είναι ακατάλληλος για να κυβερνήσει.

Ο Σάβιλ, τηλεοπτικός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC σε βάρος του οποίου ποτέ δεν ασκήθηκε δίωξη παρά το γεγονός ότι η αστυνομία διενέργησε σειρά ερευνών, πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών. Μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες θύματα, κυρίως παιδιά. Το νεότερο σε ηλικία θύμα του ήταν ένα 8χρονο αγόρι.

«Δηλητήριο» στην πολιτική

Υποστηρικτές του Τζόνσον είπαν ότι ενώ η συμπεριφορά των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη, ήταν ακραία κίνηση να κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός για τις ενέργειές τους.

Ο σύζυγος της Τζο Κοξ, της Βρετανίδας βουλευτή που μαχαιρώθηκε θανάσιμα μερικές ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, είπε ότι ενώ αυτοί που παρενόχλησαν τον Στάρμερ ήταν υπεύθυνοι, το να δηλητηριάζει κανείς τα πολιτικά πράγματα έχει ακούσιες συνέπειες. «Εάν ρίξεις δηλητήριο στην πολιτική αυτό έχει μια σειρά από ακούσιες συνέπειες», δήλωσε ο Μπρένταν Κοξ στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

Ο Τζόνσον έδωσε διευκρινίσεις για τα σχόλιά του στις 3 Φεβρουαρίου λέγοντας ότι δεν ήθελε να υπονοήσει ότι ο Στάρμερ προσωπικά δεν κατάφερε να πετύχει τη δίωξη ενός εκ των πιο γνωστών δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων στη Βρετανία.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταδείξει κανείς αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ως την αιτία αυτού –σίγουρα δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις», δήλωσε ο Κρις Φιλπ, Βρετανός υπουργός για την Τεχνολογία και την Ψηφιακή Οικονομία, στο δίκτυο Sky.

«Δεν νομίζω ότι αυτό με οποιοδήποτε τρόπο δικαιολόγησε ή προκάλεσε ή πυροδότησε την τρομερή και απολύτως απαράδεκτη παρενόχληση και εκφοβισμό του ηγέτη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Φιλπ.

Οι διευκρινίσεις του Τζόνσον δεν ικανοποίησαν την Μουνίρα Μερζά, την επικεφαλής χάραξης πολιτικής του πρωθυπουργού που συνεργάστηκε μαζί του για 14 χρόνια, με αποτέλεσμα εκείνη να υποβάλει την παραίτησή της την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έχει επίσης πει ότι δεν θα έκανε τέτοιο σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ