ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Στο μετρό του Μόλενμπεκ, ένα μήνα μετά την τραγωδία

Βρυξέλλες: Στο μετρό του Μόλενμπεκ, ένα μήνα μετά την τραγωδία
Αστυνομικές δυνάμεις μπροστά στην είσοδο του μετρό στο Μόλενμπεκ REUTERS/Yves Herman

Ένα μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20 ανθρώπους, ο σταθμός του Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες, είναι ξανά ανοιχτός για το κοινό.

Την ώρα που έφτασε το πρώτο τρένο στο σταθμό, δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί για να φρουρήσουν την πλατφόρμα, για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Ένας μάλιστα επιβάτης περιέγραψε στην απεσταλμένη ρεπόρτερ του CNN, την ατμόσφαιρα ως «περίεργη».

«Έχεις την τάση να κοιτάς τους άλλους επιβάτες, σαν, ξέρεις...», είπε με ένα συναίσθημα καχυποψίας. Πολλοί κάτοικοι της πόλης νοιώθουν έτσι, υπάρχει ένας απόηχος των επιθέσεων και των θυμάτων που τους έχει αλλάξει, αναφέρει η ρεπόρτερ.

Μηνύματα θανάτου

cnn photo

Πηγή: CNN/KELLIE MORGAN/ ERIN MCLAUGHLIN

Συλλυπητήρια μηνύματα είναι το πρώτο που θα παρατηρήσει κάποιος στην είσοδό του μετρό,δίπλα στα εισιτήρια. Όταν δημοσιογράφοι του CNN, έφτασαν στο σταθμό τη Δευτέρα, ο λευκός τοίχος ήταν «πλημμυρισμένος» από χειρόγραφα μηνύματα αυτών που επέζησαν καθώς και των συγγενών των θυμάτων, στους οποίους επετράπη την Κυριακή, να επισκεφτούν το σταθμό και να αποδώσουν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους.

‘Ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσαν να επισκεφτούν το νεκροταφείο των αγαπημένων τους. Τα μηνύματα ήταν γραμμένα σε διάφορες γλώσσες- γαλλικά, αγγλικά, αραβικά, ισπανικά και ολλανδικά- αποδεικνύοντας το εύρος του πόνου που προκαλείται από τέτοιες επιθέσεις και δίνοντας μια εικόνα για τις ζωές που χάθηκαν .

Ένα μήνυμα γραμμένο στα γαλλικά αναφέρεται σε μια κόρη. «Σ’ αγαπάω μικρή μου Σαμπρίνα. Θα μου λείψεις πολύ. Αναπαύσου εν ειρήνη. Η μαμά σου».

Θύματα και μάρτυρες

Οι επιζήσαντες του μετρό, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους. Πολλοί από αυτούς μίλησαν για το πόσο τυχεροί αισθάνονται που είναι ζωντανοί. Μια γυναίκα, ονόματι Κριστέλ είπε: «Είμαι θύμα της βαρβαρότητας αλλά είμαι επίσης και μάρτυρας της αλληλεγγύης».

Η ενωμένη φωνή εναντίον της τρομοκρατίας αντηχεί δυνατά στο Βέλγιο, καθώς η πόλη προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της.

«Μου είναι δύσκολο πια να έρχομαι σε αυτό το μέρος. Ακόμα έχουμε στο μυαλό μας τους ανθρώπους που πέθαναν. Θα χρειαστεί πολύ καιρός για να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής», τονίζει χαρακτηριστικά ένας πολίτης.

http://edition.cnn.com/2016/04/25/europe/brussels-maelbeek-metro-station-reopens/index.html

Brussels metro station reopens after terror attack

By Kellie Morgan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ