FOCUS

Ανάλυση CNNi: Το σχόλιο του Πούτιν για τον Ζελένσκι και η απάντηση του Ουκρανού προέδρου

Ανάλυση CNNi: Το σχόλιο του Πούτιν για τον Ζελένσκι και η απάντηση του Ουκρανού προέδρου
Ένας χαρακτηρισμός του Πούτιν (δεξιά) ήταν αρκετός για να «ανάψει τα αίματα» και να προκαλέσει το δηκτικό σχόλιο του Ζελένσκι (αριστερά) AP Photo / Ian Langsdon via Pool EPA (File)

Σάλο φαίνεται πως έχουν προκαλέσει στα ρωσικά ΜΜΕ οι δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε με το Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο λόγος δεν ήταν τα τεχνικά ζητήματα των Συμφωνιών του Μίνσκ (σ.σ. μια σειρά από πρωτόκολλα κατάπαυσης του πυρός που είχαν συνυπογραφεί το 2015 από την Ρωσία και την Ουκρανία), αλλά το - μάλλον - εκτός πρωτοκόλλου λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, στην προσπάθειά του να περιγράψει στους δημοσιογράφους την αδυναμία του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τηρήσει τις συνθήκες αυτές.

Το ύφος της δήλωσης του κ. Πούτιν προκάλεσε κατάπληξη: «Όσο για τις Συμφωνίες του Μινσκ, (αναρωτιέμαι) εάν παραμένουν ενεργές κι αν και κατά πόσον έχουν κάποια προοπτική ή όχι; Πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, στο Κίεβο είτε λένε πως θα συμμορφωθούν είτε ότι αυτό θα καταστρέψει τη χώρα τους. Πρόσφατα, ο νυν πρόεδρος δήλωσε ότι δεν του αρέσει ούτε ένα σημείο από αυτές τις Συμφωνίες του Μινσκ. Σου αρέσει δεν σου αρέσει, αυτό είναι το καθήκον σου, ομορφιά μου. Οι Συμφωνίες αυτές πρέπει να τηρηθούν. Δεν θα δουλέψει, αλλιώς, όλο αυτό».

Για ακόμη μία φορά, σύμφωνα με το CNNi, ο κ. Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα δείγμα της κοσμοθεωρίας αλλά και του τι κρύβει στην ψυχή του. Η θέση του επικεφαλής του Κρεμλίνου στη Συμφωνία του Μίνσκ δεν είναι πρωτόγνωρη. Ωστόσο η χυδαία δημώδης γλώσσα που χρησιμοποίησε και ο τρόπος που απευθύνθηκε στον κ. Ζελένσκι με ένα σεξιστικό υπονοούμενο, άφησε ορισμένους Ρώσους δημοσιογράφους να αναρωτιούνται ανοικτά αν ο πρόεδρος Πούτιν έκανε, στην πραγματικότητα, ένα χοντροκομμένα αστείο.

Σε «πυροσβεστικό» ρόλο ο Πεσκόφ

AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν αρκετός, ώστε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «υποβόσκοντος σεξιστικού υπονοουμένου» στα λόγια του κ. Πούτιν, μιλώντας σε νέα συνέντευξη Τύπου: «Ο πρόεδρος εννοούσε πως όταν μία χώρα είναι δεσμευμένη έναντι ορισμένων υποχρεώσεων, εάν υπάρχει υπογραφή του επικεφαλής ενός κράτους κάτω από αυτές, τότε αυτές οι δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρηθούν».

Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος είχε αποφασίσει να πιέσει περαιτέρω τον κ. Πεσκόφ για μια απάντηση: «Μήπως ο κ. Πούτιν γνωρίζει το μουσικό κομμάτι μιας λαϊκής πανκ μπάντας που χρησιμοποιεί σε αυτό παρόμοια φράση σαν αυτή που είπε για τον κ. Ζελένσκι».

Η απάντηση του Ρώσου κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν κατηγορηματικά αρνητική:

«Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν γνωρίζει τη μουσική αυτού του συγκροτήματος. Υποψιάζομαι, μάλιστα, πως κι αυτοί με τη σειρά τους σε κάποια στιγμή θα είχαν δανειστεί τη φράση αυτή από τη ρωσική λαϊκή παράδοση».

Σε κάθε περίπτωση, είτε αληθεύουν είτε όχι οι ισχυρισμοί του κ. Πεσκόφ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν στην Ρωσία ότι ο κ. Πούτιν μάλλον επέδειξε ρόλο «νταή» απέναντι στην Ουκρανία.

Η δε προσφώνηση «ομορφιά μου», που χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στο πρόσωπο του Ουκρανού ομολόγου του, είναι ενδεικτική του ότι δεν λογίζει την Ουκρανία ως πραγματική χώρα κι ότι το λεξιλόγιό του κινήθηκε εκτός πρωτοκόλλου και σίγουρα πέρα από οποιαδήποτε χρήση διπλωματικού λόγου.

Η απάντηση του Ζελένσκι στον Πούτιν

Βεβαίως, υπήρξε αντίδραση και από πλευράς Ζελένσκι, στ’ αυτιά του οποίου έφθασαν κάποια στιγμή οι χαρακτηρισμοί που είχε απευθύνει σε βάρος του ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε εξίσου δηκτικό τόνο, ο κ. Ζελένσκι απάντησε:

«Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, με τα οποία δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ουκρανία είναι μια ομορφιά. Σε ό,τι με αφορά, αυτή είναι μια μικρή υπερβολή. Πιστεύω ότι η Ουκρανία διαθέτει αρκετή υπομονή, γιατί αυτό σημαίνει “σοφία”. Πιστεύω πως αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Putin's use of crude language reveals a lot about his worldview
Analysis by Nathan Hodge, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ