ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς - Τριντό για το «κομβόι της ελευθερίας»: «Πρέπει να σταματήσει»

Καναδάς - Τριντό για το «κομβόι της ελευθερίας»: «Πρέπει να σταματήσει»
Βγαίνοντας από μια εβδομάδα απομόνωσης εξαιτίας της Covid-19, ένας εμφανώς απογοητευμένος Τριντό, μιλώντας σε μια έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων αργά τη Δευτέρα, δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσει»

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι θα βάλει τέλος στη διαμαρτυρία των οδηγών φορτηγών που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς, το λεγόμενο «κομβόι της ελευθερίας», που εξακολουθεί να παραλύει την καναδική πρωτεύουσα μέχρι και σήμερα.

Βγαίνοντας από μια εβδομάδα απομόνωσης εξαιτίας της Covid-19, ένας εμφανώς απογοητευμένος Τριντό, μιλώντας σε μια έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων αργά τη Δευτέρα, δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσει».

Πασχίζοντας να δαμάσει το θορυβώδες κίνημα των φορτηγατζήδων που έχει οδηγήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Οτάβα, ο Τριντό παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι «η πανδημία είναι χάλια για όλους τους Καναδούς».

«Αλλά οι Καναδοί γνωρίζουν ότι ο τρόπος για να το ξεπεράσουν είναι να συνεχίσουν να ακούν την επιστήμη, να συνεχίσουν να βασίζονται ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε, εκφράζοντας αμέριστη υποστήριξη στις τοπικές Αρχές.

Η υπουργός Εξωτερικών, Μέλανι Τζολί, από την πλευρά της προειδοποίησε το πρωί της Τρίτης, ότι οι φορτηγατζήδες -των οποίων η διαδήλωση διανύει τη δεύτερη εβδομάδα- έχουν «δικαίωμα να εκφράζονται», ωστόσο οι Αρχές δεν θα ανεχτούν μια συνεχιζόμενη «κατάληψη» της πρωτεύουσας. «Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί», είπε στους δημοσιογράφους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει ήδη αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς οι διαδηλωτές κυματίζουν σημαίες του Καναδά και κρατούν πλακάτ με συνθήματα κατά του Τριντό.

Εδώ και δύο εβδομάδες, η πρωτεύουσα του Καναδά έχει γίνει το επίκεντρο ενός μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο ξεκίνησε από τους οδηγούς φορτηγών που ήταν αντίθετοι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά της covid-19 προκειμένου να μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ.

Σύντομα μετατράπηκε σε κίνημα κατά των υγειονομικών μέτρων συνολικά και, για ορισμένους, κατά της κυβέρνησης Τριντό.

Εδώ και μέρες οι δρόμοι μπροστά από το κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό είναι κατειλημμένοι από δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της Οτάβα μέχρι στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά μικρότερης κλίμακας, οργανώθηκαν και σε άλλες καναδικές πόλεις.

Ο δήμαρχος της Οτάβα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε διαμεσολαβητή προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με το «κομβόι της ελευθερίας» ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Η αστυνομία του Καναδά κατέσχεσε χιλιάδες λίτρα καυσίμων προκειμένου να τερματιστεί η διαμαρτυρία 11 ημερών ενάντια στα μέτρα περιορισμού και τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να εμποδίζει τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών, αρκετοί ήταν εκείνου που τους παρέδωσαν μπιτόνια βενζίνης.

Κάτοικοι της Οτάβας, σε απόγνωση από το χάος που προκάλεσε το κίνημα αυτό, κατέθεσαν συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατ. δολαρίων Καναδά, που αντιστοιχούν σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ