ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία αρχιμαφιόζου στην κατεχόμενη Κερύνεια - Ναρκωτικά και όπλα τον συνέδεαν με τον Ερντογάν

Δολοφονία αρχιμαφιόζου στην κατεχόμενη Κερύνεια - Ναρκωτικά και όπλα τον συνέδεαν με τον Ερντογάν
Γκαγκστερική ενέδρα θανάτου με αυτόματα σε βαρόνο ναρκωτικών και όπλων στα κατεχόμενα της Κύπρου

Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε στην τουρκοκρατούμενη Κερύνεια ο τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Χαλίλ Φάλιαλι, «σημαίνον μέλος» της τουρκικής Μαφίας.

Οι δολοφόνοι του πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα το αυτοκίνητο του Φάλιαλι, την ώρα που αυτός έβγαινε από το σπίτι του γύρω στις 6.45 μ.μ. τοπική ώρα, το βράδυ της Τρίτης. Ο Φάλιαλι σκοτώθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που δέχτηκε από τους πυροβολισμούς, ενώ νεκρός έπεσε και ο οδηγός του.

Ο Χαλίλ Φάλιαλι έφυγε από τη δουλειά του στην Κερύνεια με δύο οχήματα. Στο ένα επέβαιναν η γυναίκα και τα παιδιά του και στο άλλο ο ίδιος και ο οδηγός του. Για το δεύτερο όχημα στήθηκε ενέδρα κοντά στο σπίτι του. Ο εκτελεστής/οι εκτελεστές αγνόησαν το τεθωρακισμένο όχημα με την σύζυγο και τα παιδιά του και γάζωσαν το δικό του με αυτόματα όπλα.

Μετά τη δολοφονική επίθεση, ο Φάλιαλι μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Εγγύς Ανατολής, στα περίχωρα της κατεχόμενης Λευκωσίας με τραύματα από πυροβολισμούς σε πολλά σημεία του σώματός του, όπου εξέπνευσε στις 7:45 μ.μ. τοπική ώρα.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο σε σχέση με την δολοφονική επίθεση, ανέφερε την Τετάρτη η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Yeni Düzen.

Οι καταγγελίες Πεκέρ για σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν

Ο Φάλιαλι ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και του καζίνο Les Ambassadors στην Κερύνεια.

Είχε κατηγορηθεί πέρυσι από τον εξόριστο αρχιμαφιόζο Σεντάντ Πέκερ για συμμετοχή με τον Ερκάμ Γιλντιρίμ, γιο του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Τα βίντεο του εθνικιστή αρχιμαφιόζου Πεκέρ έχουν ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση, καθώς στρέφονται ευθέως κατά στενών συνεργατών αλλά και του ίδιου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ισχυρισμοί του Πεκέρ για τις σχέσεις κυβέρνησης-Μαφίας, που διατυπώθηκαν σε μια σειρά βίντεο στο YouTube πέρυσι, έχουν πυροδοτήσει οργή και άρνηση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε τον περασμένο Μάιο ότι ο Ερκάμ Γιλντιρίμ συνεργάστηκε με τον Φάλιαλι για τη μεταφορά κοκαΐνης στην Τουρκία από τον Παναμά. Ο πατέρας του Μπιναλί Γιλντιρίμ υπήρξε πρωθυπουργός της Τουρκίας μεταξύ του 2016 και 2018 και είναι στενός συνεργάτης του Ερντογάν.

Σε ένα από τα βίντεο του ο Πεκέρ είχε πει: «Γιατί δεν πας να πιάσεις τον Χαλίλ Φάλιαλι, το αφεντικό των ναρκωτικών στη Μέση Ανατολή; Πηγαίνεις και συλλαμβάνεις τους πάντες, πήγαινε να συλλάβεις κι αυτόν. Αλλά, ξέχασα, αυτός έχει κασέτες. Και πυροβολεί κιόλας…»

Επίσης, o Πεκέρ υποστήριξε ότι η επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών των Φάλιαλι και Γιλντιρίμ έγινε με τη συγκάλυψη του Μεχμέτ Αγάρ, πρώην υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Αστυνομίας του οποίου ο γιος Ζουλφού Τολγκά Αγάρ είναι βουλευτής του AKP. Ο Πεκέρ άφησε και υπονοούμενα ότι ο Τούρκος νυν υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε το δίκτυο του Φάλιαλι.

Καταζητούμενος στις ΗΠΑ

Ο Φάλιαλι ήταν κατηγορούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες για ξέπλυμα χρήματος από την πώληση ναρκωτικών. Τον Μάρτιο του 2016, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA), ο Φάλιαλι και ο αδελφός του Χουσνού κατηγορήθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία για ξέπλυμα κεφαλαίων που αποκτήθηκαν από διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικώ.

Η οικογένεια Φάλιαλι συμμετείχε σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και πέραν των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου του και τα δύο αδέρφια ήταν «γνωστά ότι συνδέονται με την τουρκική Μαφία», κατέθεσε ενόρκως πέρυσι ένας ομοσπονδιακός πράκτορας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ