ΚΟΣΜΟΣ

Ακούστηκε ξανά ένα χαμένο τραγούδι 1000 ετών(vid)

Ακούστηκε ξανά ένα χαμένο τραγούδι 1000 ετών(vid)
Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ

Ένα τραγούδι που θεωρούνταν χαμένο για πάνω από 1000 χρόνια ακούστηκε ξανά σε συναυλία που διεξήχθη στο Κέμπριτζ  πριν από λίγες μέρες. 

Πρόκειται για μια μεταφορά, από έκδοση του 11ου αιώνα, του σημαντικού έργου του φιλοσόφου του 6ου αιώνα, Βοηθίου, «Η παρηγοριά της φιλοσοφίας». Ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά συμβόλων σε μουσική, μια τακτική συνηθισμένη στο Μεσαίωνα προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να απομνημονεύουν ευκολότερα βιβλία.

Ο καθηγητής Σαμ Μπάρετ εργάστηκε πάνω από δύο δεκαετίας προκειμένου να «μεταφράσει» σε νότες τα σύμβολα. Καθοριστικό για την τελική επιτυχία του εγχειρήματος όμως, υπήρξε η εύρεση ενός κομματιού του χειρογράφου που είχε κλαπεί από το Κέμπριτζ πριν από 142 χρόνια.

Το έργο «Η παρηγοριά της Φιλοσοφίας» γράφτηκε από τον Βοήθιο, την περίοδο που ήταν φυλακισμένος ως κατηγορούμενος για προδοσία από τον βασιλιά τον Οστρογότθων Θεοδώριχο. Πρόκειται για ένα από τα έργα που θεωρείται πως επηρέασαν όσο λίγα τον Χριστιανισμό στην Μεσαιωνική Περίοδο και θεωρείται το τελευταίο μεγάλο έργο της αρχαιότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ