ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ

Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ
Η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ υπέβαλε την παραίτησή της υπό το βάρος των πιέσεων που δεχόταν το τελευταίο διάστημα. Πιθανώς να της στοίχισε και η υπόθεση Partygate AP Photo/Frank Augstein, File

Την παραίτησή της υπέβαλε η επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου ντέιμ Κρέσιντα Ντικ το βράδυ της Πέμπτης, καθώς κατέστη σαφές ότι ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν, στον οποίο είναι υπόλογος ο εκάστοτε επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, απώλεσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ υπέβαλε την παραίτησή της υπό το βάρος των πιέσεων που δεχόταν το τελευταίο διάστημα για τον χειρισμό των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, καθώς και υποθέσεων που άπτονταν σεξιστικών και ρατσιστικών ζητημάτων.

Σε ανακοίνωση του ο δήμαρχος ανέφερε πως ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι «ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η υλοποίηση της κλίμακας της αλλαγής που απαιτείται (στο σώμα) είναι να έχουμε νέα ηγεσία».

Ο κ. Καν είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα την ντέιμ Ντικ ότι ανέμενε ένα στιβαρό σχέδιο που θα εξασφάλιζε την αλλαγή διαγωγής μελών του σώματος μετά από τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων μεταξύ αστυνομικών που χρησιμοποιούσαν σεξιστική και ρατσιστική γλώσσα.

Επί ημερών της η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει σημειώσει μεν επιτυχίες αλλά έχει επίσης κατηγορηθεί για ολιγωρία σε διάφορες υποθέσεις, από την απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικών έως τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από τον εν ενεργεία αξιωματικό Γουέιν Κάζενς και τις κατηγορίες για καθυστερημένη εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Στη σκιά του Partygate

Αν και επισήμως δεν γίνεται καμία αναφορά στην υπόθεση Partygate που η Σκότλαντ Γιάρντ άρχισε πρόσφατα να ερευνά, εντούτοις δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί στο σύνολο των υποθέσεων για τις οποίες η απερχόμενη αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επικρίνεται.

Την Πέμπτη, ο βρετανικός Τύπος δημοσίευσε νέα φωτογραφία που δείχνει τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, όρθιο, να λύνει την γραβάτα του μπροστά σε ένα τραπέζι με ένα ανοικτό μπουκάλι αφρώδους οίνου και μία σακούλα από μισοφαγωμένα σνακ, μαζί με δύο άλλους από τους παρευρισκόμενους στην εν λόγω εκδήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο ένας από τους οποίους φοράει γιρλάντα στον λαιμό.

Κατόπιν αυτού, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου οδηγήθηκε στο να επανεξετάσει την απόφασή της να μην διεξάγει έρευνα για μια συγκέντρωση που διεξήχθη στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αστυνομία ερευνά ήδη 12 «συγκεντρώσεις» που έλαβαν χώρα στο γραφείο και την κατοικία του Τζόνσον, αφότου μια εσωτερική έρευνα κατέδειξε ότι το προσωπικό του απολάμβανε πάρτι με αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Βρετανό ηγέτη να παρίσταται και ο ίδιος σε ορισμένα από αυτά.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη δημοσίευση της επίμαχης φωτογραφίας, η Σκότλαντ Γιαρντ θα επιταχύνει την έρευνά της σχετικά με τα πάρτι που έλαβαν χώρα στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ 10 κατά την διάρκεια του lockdown και πρόκειται να καλέσει περισσότερα από 50 άτομα για καταθέσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται αν ο Μπόρις Τζόνσον περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν και ήταν παρόντα σε μία από τις δώδεκα γιορτές που οργανώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020 και το 2021 και αποτελούν αντικείμενο της αστυνομικής έρευνας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να περιλάβει και το πάρτι της χθεσινής φωτογραφίας στην λίστα των γιορταστικών εκδηλώσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο που ήδη ερευνά και συνιστούν ένα σκάνδαλο που απειλεί την πολιτική επιβίωση του Μπόρις Τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ