ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και το Οντάριο λόγω του «κονβόι της ελευθερίας»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και το Οντάριο λόγω του «κονβόι της ελευθερίας»
Οι διαδηλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έως και ένα χρόνο φυλάκιση και 100.000 δολάρια πρόστιμο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την «παράλυση» της Οτάβα από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις του «κονβόι της ελευθερίας», ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την καναδική επαρχία, ως απάντηση στις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων περιορισμών και του υποχρεωτικού εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού

Η απόφαση έρχεται καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν να κλείνουν τμήματα της Οτάβα και της γέφυρας «Windsor's Ambassador», που αποτελεί κρίσιμο σημείο για το εμπόριο ΗΠΑ - Καναδά.

Ήδη οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να μειώσουν μέρος της παραγωγής τους στις βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν στη Βόρεια Αμερική λόγω των διαμαρτυριών των Καναδών οδηγών φορτηγών κατά των υποχρεωτικών μέτρων.

Εκπρόσωπος της Toyota δήλωσε στο Reuters ότι αναστέλλει την παραγωγή της μέχρι το Σάββατο, σε εργοστάσια της που βρίσκονται στις δύο πλευρές των συνόρων, στο Οντάριο και στο Κεντάκι. Η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι «είναι αντιμέτωπη με την κατάρρευση αρκετών διαδρομών της λειτουργικής υποστήριξης εφοδιασμού των υποδομών της» και ότι η κατάσταση αυτή «δεν απομονώνεται μόνο σε ένα ή δύο εργοστάσια την περίοδο αυτή».

Ο Ντάγκ Φορντ, που ανήκει στη στο συντηρητικό κόμμα, είπε ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ώστε να εκδοθούν σύντομα εντολές με τις οποίες θα ξεκαθαρίζεται ότι «είναι παράνομο και ποινικώς κολάσιμο» να κλείνουν οι δρόμοι και να παρεμποδίζονται η μεταφορά προϊόντων, οι μετακινήσεις των πολιτών και η λειτουργία των υπηρεσιών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Φορντ είπε ότι η εντολή θα ισχύει για οποιονδήποτε παρεμποδίζει την κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών κατά μήκος διεθνών συνοριακών σημείων, αεροδρομίων, λιμανιών και μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Η επαρχία θα έχει επίσης διευρυμένες εξουσίες, ώστε να ακυρωθούν οι προσωπικές και εμπορικές άδειες διαδηλωτών που δεν συμμορφώνονται.

«Θα υπάρξουν συνέπειες και θα είναι σοβαρές», είπε.

Οι διαδηλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έως και ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμα ύψους 100.000 δολαρίων

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Οτάβα

Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε και ο δήμαρχος της Οτάβα, την προηγούμενη Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου, καθώς το κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά είναι αποκλεισμένο εδώ και περισσότερο από δυο εβδομάδες από αντιτιθέμενους στους υγειονομικούς περιορισμούς προς ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο «κονβόι της ελευθερίας».

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ήταν επικεντρωμένες στην Οτάβα επεκτάθηκαν το προηγούμενο το Σαββατοκύριακο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές έχουν παραλύσει το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας.

Σημειώνεται πως το κίνημα που βαφτίστηκε «κονβόι της ελευθερίας» είχε αρχικό στόχο την διαμαρτυρία κατά του μέτρου που υποχρέωνε όλους τους οδηγούς φορτηγών να είναι εμβολιασμένοι για να διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε κίνημα κατά των υγειονομιών μέτρων συνολικά και, για ορισμένους, κατά της κυβέρνησης Τρυντό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ