ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Πληροφορίες για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εντός δέκα ημερών

CNNi: Πληροφορίες για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εντός δέκα ημερών
Δορυφορική εικόνα από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν νέες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες τους που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Πεκίνο, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές που επικαλείται το CNNi.

Προηγούμενες εκτιμήσεις είχαν υποδείξει ότι η Ρωσία ήταν απίθανο να εισβάλλει στην Ουκρανία μέχρι να τελειώσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στις 20 Φεβρουαρίου, κατά δήλωση αμερικανών αξιωματούχων στο CNNi.

Η αποκάλυψη των νέων πληροφοριών έρχεται τη στιγμή που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν εντείνει τις δημόσιες προειδοποιήσεις τους σχετικά με την ουκρανική κρίση το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκενδήλωσε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή», ακόμη και κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν «να βλέπουν πολύ ανησυχητικά σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων νέων δυνάμεων που φτάνουν στο ουκρανικά σύνορα».

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους αμερικανούς πολίτες -πέραν του διπλωματικού προσωπικού- που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Το Κίεβο βρίσκεται μεταξύ των στόχων που εντοπίστηκαν στον ρωσικό σχεδιασμό, είπαν στο CNNi τρεις πηγές που έχουν γνώση των νέων πληροφοριών.

Στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης γίνονται συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό ορισμένων από τις νέες αυτές πληροφορίες, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει εντός της ημέρας.

Ο Αμερικανος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο, το πρωί της Παρασκευής, να συζητήσει τηλεφωνικά με το ΝΑΤΟ και τους ευρωπαίους συμμάχους τις τελευταίες πληροφορίες, δήλωσε στο CNNi αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ευρωπαίος αξιωματούχος Άμυνας δήλωσε ότι η βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση και τις νέες πληροφορίες εντός της ημέρας.

Ο Μπάιντεν συμμετείχε επίσης σε μια συνάντηση των ανώτατων συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου για να συζητήσουν την κρίση, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τη συνάντηση.

Οι δορυφορικές εικόνες από την ανάπτυξη του ρωσικού στρατού

Στο μεταξύ, φωτογραφίες ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας τραβηγμένες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία.

Η Maxar Technologies, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, δείχνουν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε αρκετές τοποθεσίες στην προσαρτημένη Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Το Reuters σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αποσπώντας την από την Ουκρανία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα.

Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.

Στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία

Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες, Πέμπτη, η Maxar αναφέρει πως μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την περιοχή ασκήσεων του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χλμ. ανατολικά από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει και υπογραμμίζει πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές δεν δημιουργούν απειλή για άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ