ΚΟΣΜΟΣ

Στη Γαλλία το «κομβόι ελευθερίας»: Μπλόκο της αστυνομίας σε 500 φορτηγά που κατευθύνονταν στο Παρίσι

Στη Γαλλία το «κομβόι ελευθερίας»: Μπλόκο της αστυνομίας σε 500 φορτηγά που κατευθύνονταν στο Παρίσι
Οι γαλλικές αρχές έχουν αναπτύξει από 7.000 αστυνομικούς στα διόδια και σε άλλους βασικούς χώρους για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό του Παρισιού AP Photo/Adrienne Surprenant

Ενώ η κατάσταση με τους διαδηλωτές είναι εκτός ελέγχου στον Καναδά, στη Γαλλία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε σήμερα, Σάββατο 500 οχήματα του «κομβόι της ελευθερίας» που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Παρίσι.

Η αστυνομία σταμάτησε τα οχήματα αυτά σε τρία σημεία εισόδου της γαλλικής πρωτεύουσας και έδωσε περισσότερες από 150 κλήσεις, όπως διευκρινίζει η ίδια σε μήνυμά της στο Twitter.

Η γαλλική αστυνομία έχει κινητοποιήσει χιλιάδες μέλη της, έχει στήσει σημεία ελέγχου και αναπτύξει θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά με αντλίες νερού υπό πίεση προετοιμαζόμενη για τις διαμαρτυρίες.

Συγκεκριμένα, οι αρχές έχουν αναπτύξει από 7.000 αστυνομικούς στα διόδια και σε άλλους βασικούς χώρους για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό του Παρισιού, ενώ απείλησαν με βαριά πρόστιμα και άλλες τιμωρίες για όσους αψηφούν την απαγόρευση διαμαρτυρίας, την οποία οι αρχές είπαν ότι ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί «κίνδυνος για τη δημόσια τάξη».

Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν διαδικτυακά και έχουν επεκταθεί σε αρκετές χώρες.

Οι βελγικές αρχές έχουν επίσης απαγορεύσει τον αποκλεισμό, ενώ το αυστριακό «κομβόι ελευθερίας» που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην Βιέννη ακυρώθηκε, μετά την απαγόρευση των αρχών.

Οι διαδηλώσεις στον Καναδά έχουν εμπνεύσει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι μία εκδήλωση του «Κονβόι της Ελευθερίας» που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον «δεν θα διαταράξει το νόμιμο εμπόριο».

Το λεγόμενο «κονβόι της ελευθερίας», οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι καναδοί φορτηγατζήδες που αντιτίθενται στο μέτρο «εμβολιασμός ή καραντίνα» για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα, καταλαμβάνει έξω από κυβερνητικά κτήρια στην Οτάβα, την γέφυρα Αμπασάντορ και άλλα δύο μικρότερα περάσματα προς τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ