ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνια επικοινωνία Μπάιντεν με Πούτιν - Oι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι δεν θα μείνουν θεατές

Μαραθώνια επικοινωνία Μπάιντεν με Πούτιν - Oι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι δεν θα μείνουν θεατές
AP Photo/Patrick Semansky (Φωτ. αρχείου)

Διάρκεια 62 λεπτών είχε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Ουάσινγκτον να θεωρεί πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ μετέφεραν ορισμένες από τις δυνάμεις τους από την Ουκρανία και διέταξαν την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της πρεσβείας τους το Σάββατο, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι μια ρωσική εισβολή στη χώρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας του να εγκαταλείψει την Ουκρανία ενώ χθες, Παρασκευή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν στην Ουκρανία «να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες 24 έως 48 ώρες».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει περίπου 150 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία — την οποία περιέγραψε ως «επιτιθέμενη» — δεν θα καταλάβει καμία ουκρανική πόλη εάν επιχειρήσει να εισβάλει στη χώρα.

Σε δήλωσή του, ο Ρέζνικοφ είπε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι απολύτως έτοιμες να αντεπιτεθούν και δεν θα παραδώσουν τα ουκρανικά εδάφη», καθώς οι φόβοι για ρωσική εισβολή αυξάνονται μεταξύ των διεθνών συμμάχων της χώρας.

Το 2014, ο Ρέζνικοφ είπε ότι οι Ουκρανοί «δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμοι να αντισταθούν σε κάποιον με τον οποίο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι χθες», αλλά «η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική» τώρα. Αυτό ήταν το έτος κατά το οποίο η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας και ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλοι όσοι έχουν κοιτάξει στα μάτια τους στρατιώτες μας τουλάχιστον μία φορά είναι σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί το 2014, ο επιτιθέμενος δεν θα καταλάβει ούτε το Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο ή οποιαδήποτε άλλη πόλη», είπε ο Ρέζνικοφ.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει τον πιο ισχυρό στρατό της τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο Ρέζνικοφ πρόσθεσε ότι η χώρα ενισχύθηκε επίσης από την «άνευ προηγουμένου υποστήριξη» που έλαβε από διεθνείς εταίρους, περιγράφοντάς την ως τη μεγαλύτερη από την ανεξαρτησία της χώρας.

Επέκρινε έντονα τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι «η Ουκρανία σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία», χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους».

«Δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να εξαλείψουμε την πιθανότητα κλιμάκωσης», είπε ο Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία σχεδιάζει «να ακολουθήσει έναν πολιτικό και διπλωματικό δρόμο» για να ανακτήσει τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, πρόσθεσε.

Προέτρεψε τους Ουκρανούς να «παραμείνουν ήρεμοι» ενόψει των αυξανόμενων προειδοποιήσεων για επικείμενη ρωσική εισβολή, εκτιμώντας ότι η ηρεμία είναι «το κύριο όπλο που μπορεί να μας παράσχει μια σταθερή βάση για άμυνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ