ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Δακρυγόνα και συλλήψεις στο γαλλικό «κονβόι της ελευθερίας»

Παρίσι: Δακρυγόνα και συλλήψεις στο γαλλικό «κονβόι της ελευθερίας»
AP Photo

Με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης «υποδέχτηκε» γαλλική αστυνομία τις κινητοποιήσεις στο Παρίσι ενάντια στο πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. Εμπνευσμένοι από το «κονβόι της ελευθερίας» στον Καναδά, εκατοντάδες διαδηλωτές με αυτοκίνητα, τροχόσπιτα και τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. 

Η είσοδος σε κλειστούς χώρους στη Γαλλία επιτρέπεται αποκλειστικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι της Covid-19, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το γαλλικό «κονβόι της ελευθερίας» κατόρθωσε να μπει στο Παρίσι, παρά την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Οχήματα με διαδηλωτές πέρασαν από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού εμποδίζοντας την κυκλοφορία περιμετρικά της Αψίδας του Θριάμβου, με τους οδηγούς να κρατούν γαλλικές σημαίες και να κορνάρουν.

Σχεδόν 7.200 άνδρες της αστυνομίας και της γαλλικής χωροφυλακής έχουν αναπτυχθεί σε όλη την γαλλική πρωτεύουσα για να επιβάλουν την απαγόρευση της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σταμάτησε 500 οχήματα που προσπαθούσαν να πάνε στο Παρίσι, ενώ είχε επιδώσει και σχεδόν 300 κλήσεις σε οδηγούς έως το μεσημέρι. Επίσης, συνέλαβε 14 διαδηλωτές στο νότιο Παρίσι, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του σφεντόνες, σφυριά, μαχαίρια και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ