ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Προσαγωγές και πρόστιμα σε διαδηλωτές - Προς τις Βρυξέλλες οδεύει το «κομβόι της ελευθερίας»

Γαλλία: Προσαγωγές και πρόστιμα σε διαδηλωτές - Προς τις Βρυξέλλες οδεύει το «κομβόι της ελευθερίας»
Οδηγοί ξεκίνησαν την κινητοποίηση ταξιδεύοντας από διαφορετικά μέρη της χώρας κατά τη διάρκειας της εβδομάδας AP Photo/Adrienne Surprenant

Συνεχίστηκαν και σήμερα, Κυριακή, οι διαμαρτυρίες στην Γαλλία από το «κομβόι της ελευθερίας» κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, παρά την απαγόρευση των Αρχών της χώρας.

Ήδη η αστυνομία στο Παρίσι προσήγαγε 97 ανθρώπους, ενώ επιδόθηκαν 513 πρόστιμα.

Επικριτές των μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς της Covid-19, οργάνωσαν τη διαμαρτυρία. Αντιτίθενται στους αυστηρότερους κανόνες που προβλέπονται για τους μη εμβολιασμένους.

Οδηγοί ξεκίνησαν την κινητοποίηση ταξιδεύοντας από διαφορετικά μέρη της χώρας κατά τη διάρκειας της εβδομάδας. Εμπνεύστηκαν τη διαδήλωση από τις διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών στον Καναδά, που έχουν αναστατώσει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Οτάβα για πάνω από δύο εβδομάδες.

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Παρίσι, πρώτες αναχωρήσεις προς τις Βρυξέλλες

Σήμερα, Κυριακή, εκατοντάδες οχήματα, που συμμετείχαν στα κομβόι κατά του εμβολιαστικού πάσου αποχώρησαν από την περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας νωρίς σήμερα το πρωί για να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να διαδηλώσουν εκεί αύριο Δευτέρα, παρά την απαγόρευση των βελγικών αρχών, την ώρα που το Παρίσι παραμένει υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή, σχεδόν 450 οχήματα αναχώρησαν από τα περίχωρα του Παρισιού και του δάσους της Βουλώνης, στο δυτικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου είχαν κάνει στάση. Ορισμένα εξ αυτών ενδέχεται να κατευθύνονταν ήδη προς τις Βρυξέλλες το πρωί.

Εντούτοις, οι βελγικές αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε κινητοποίηση «με οχήματα» στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσαν πως έλαβαν μέτρα «για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό της περιοχής».

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 7500 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν από την Παρασκευή. Σε ένα tweet, η αστυνομία του Παρισιού ανέφερε πως «διατηρεί τις δυνάμεις αυτές σήμερα».

Την ίδια ώρα, η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ζήτησε να διεξαχθεί μια εσωτερική διοικητική έρευνα, μετά την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να σημαδεύει χθες με το όπλο του έναν οδηγό, στην πλατεία Ετουάλ της πόλης.

Ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου να χτυπά στο κεφάλι με ένα γκλοπ έναν άνδρα, στο Σανζ Ελιζέ, όμως για το περιστατικό αυτό δεν θα διεξαχθεί διοικητική έρευνα, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ