ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Εκκενώθηκε η γέφυρα Αμπάσαντορ από διαδηλωτές του «κονβόι της ελευθερίας»

Καναδάς: Εκκενώθηκε η γέφυρα Αμπάσαντορ από διαδηλωτές του «κονβόι της ελευθερίας»
Παρά την εκκένωσή της, η γέφυρα παραμένει κλειστή AP Photo/Mike Householder

Η καναδική αστυνομία απομάκρυνε τους εναπομείναντες διαδηλωτές του «κονβόι της ελευθερίας» από τη γέφυρα Αμπάσαντορ, στα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ, μετά από μία εβδομάδα κινητοποιήσεων κατά των περιοριστικών μέτρων και του υποχρεωτικού εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει υποσχεθεί στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν άμεσες ενέργειες για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων, ενώ την Παρασκευή ο αρμόδιος δικαστής διέταξε να σταματήσει ο αποκλεισμός της γέφυρας, της πιο σημαντικής χερσαίας συνοριακής διέλευσης στη Βόρεια Αμερική.

Παρά την εκκένωσή της, η γέφυρα παραμένει κλειστή και -για την ώρα- δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις για το άνοιγμα της γέφυρας ξεκίνησαν χθες, Σάββατο, με πολλά από τα οχήματα που συμμετείχαν στο «κονβόι της ελευθερίας» να αποχωρούν ειρηνικά.

Αν και η αστυνομία κατάφερε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την είσοδο της γέφυρας Αμπάσαντορ, η οποία συνδέει το Ουίνδσορ στον Καναδά με το Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, περισσότεροι άνθρωποι συνέρρεαν στην περιοχή και η επιχείρηση έδειχνε να έχει παγώσει.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η αστυνομία του Ουίντσορ συνέλαβε έναν 27χρονο για εγκληματικές πράξεις που σχετίζονται με την κινητοποίηση, στο πλαίσιο του «κονβόι της ελευθερίας», στην πρώτη σύλληψη από τότε που ξεκίνησε η κατάληψη της γέφυρας την προηγούμενη Δευτέρα.

Το πρωί της Κυριακής, παρέμειναν μόνο μερικές δεκάδες άτομα με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις και στη ρυμούλκηση ενός μικρού αριθμού οχημάτων.

Παρά τη δικαστική εντολή για τον τερματισμό της κατάληψης και την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την επαρχία του Οντάριο, η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να διαλύσει εντελώς το πλήθος και να ξεκινήσει εκ νέου η κυκλοφορία μεταξύ των συνόρων.

«Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ουίντσορ Ντρου Ντίλκενς στο CBC News, ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα της γέφυρας Αμπάσαντορ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ