ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσκληση Ζελένσκι σε Μπάιντεν για επίσκεψη στην Ουκρανία και έκκληση για οικονομική στήριξη

Πρόσκληση Ζελένσκι σε Μπάιντεν για επίσκεψη στην Ουκρανία και έκκληση για οικονομική στήριξη
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα ταξίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απίθανο (Aaron Chown/Pool Photo via AP)

Μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες την Κυριακή. Παράλληλα, ο Ζελένσκι κάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημερώθηκε για τη συνομιλία, είπε στο CNNi ότι ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε την κλήση για να προτείνει «συγκεκριμένες ιδέες για τη μείωση της ρωσικής απειλής για την Ουκρανία».

Αυτές περιελάμβαναν ανανεωμένες εκκλήσεις προς την Ουάσιγκτον να παράσχει μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πιο προηγμένων όπλων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης την ανάγκη για ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η ισχυρή οικονομική υποστήριξη -σύμφωνα με τα λόγια του αξιωματούχου- «θα έδειχνε στον Πούτιν ότι η Δύση στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και ότι ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης του Πούτιν δεν θα αποφέρει καρπούς».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση από τον Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα ταξίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απίθανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεναπό την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «γρήγορα και αποφασιστικά» στην περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σημασία συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν, με όλες τις πλευρές να δηλώνουν ότι παραμένουν στο «τραπέζι» του διπλωματικού διαλόγου.

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των περί ρωσικής εισβολής που υποστηρίζει η Δύση, η Μόσχα διατηρεί πάνω από 130.000 Ρώσους στρατιώτες με άρματα μάχης και αεροπορική δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Το Κίεβο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, ότι η Ουκρανία έλαβε 180 τόνους πυρομαχικών από τις ΗΠΑ για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας δήλωσε ότι έστειλε επίσης αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, που περιλαμβάνει «το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Stinger».

Συνεδρίαση του ΟΑΣΕ εντός 48 ωρών ζητά η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε τη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επικαλούμενος την αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για «λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές που γειτνιάζουν με το έδαφος της Ουκρανίας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία».

«Η Ρωσία απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας βάσει του εγγράφου της Βιέννης. Κατά συνέπεια, κάνουμε το επόμενο βήμα. Ζητάμε συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα συμμετέχοντα κράτη εντός 48 ωρών για να συζητήσουμε την ενίσχυση και την αναδιάταξή της κατά μήκος των συνόρων μας και προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία» έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Το Έγγραφο της Βιέννης -σειρά συμφωνιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης- που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, ορίζει ότι «τα συμμετέχοντα κράτη θα (...) διαβουλεύονται και θα συνεργάζονται μεταξύ τους για τυχόν ασυνήθιστες και απρογραμμάτιστες δραστηριότητες των στρατιωτικών τους δυνάμεων εκτός των συνήθων τοποθεσιών τους, σε καιρό ειρήνης, που είναι στρατιωτικά σημαντικές».

«Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», είπε ο Κουλέμπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ