ΚΟΣΜΟΣ

Σε δίκη οι πληροφοριοδότες των LuxLeaks

Σε δίκη οι πληροφοριοδότες των LuxLeaks
Διαδηλωτές έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, στο Λουξεμβούργο ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια REUTERS/Vincent Kessler

Μετά τους κραδασμούς που προκάλεσαν παγκοσμίως οι αποκαλύψεις των Panama Papers, τρεις άνδρες οδηγούνται σε δίκη σήμερα στο Λουξεμβούργο, για μια υπόθεση που θεωρείται καθοριστική για το ρόλο των πληροφοριοδοτών στα παγκόσμια σκάνδαλα φοροδιαφυγής.

Δυο πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας PricewaterhouseCoopers, ο Αντουάν Ντελτούρ και Ραφαέλ Αλέτ, βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση πέντε ετών για κλοπή εκατοντάδων εμπιστευτικών εγγράφων που καταγράφουν λεπτομερώς τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αρχών του Λουξεμβούργου.

Ο δημοσιογράφος Εντουάρντ Περέν θα βρεθεί επίσης στο εδώλιο του κατηγορούμενου επειδή φέρεται να προέτρεψε τον Αλέτ να αναζητήσει τα μυστικά έγγραφα.

Ενώ η εταιρία PwC και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα των LuxLeaks αποτελούν ιδιωτική περιουσία και η δημοσιοποίησή τους συνιστά εγκληματική πράξη, η δίκη αποτελεί για πολλούς επίθεση στην ελευθεροτυπία και απόπειρα φίμωσης στην προσπάθεια των πληροφοριοδοτών να ρίξουν φως στις σκοτεινές διαδρομές της φοροδιαφυγής.

Τα LuxLeaks συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας το 2014 όταν η ίδια ομάδα δημοσιογράφων που δημοσιοποίησε τα Panama Papers, ανήρτησε στο site της χιλιάδες σελίδες δεδομένων σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις προς όφελος μεγάλων εταιριών.

Οι διαρροές προκάλεσαν την κατακραυγή προς το πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αποκαλύψεις των LuxLeaks έδωσαν την αφορμή στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνουν νέους νόμους για την καταπολέμηση της παράκαμψης των εταιρικών φόρων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η δίκη που ξεκίνησε σήμερα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτ Βεστάγκερ έχει κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη καθώς είναι η επικεφαλής της έρευνας για την φορολόγηση της Apple στην Ιρλανδία και της Amazon.com στο Λουξεμβούργο.

Η απάντηση της Βεστάγκερ στο αίτημα του δικαστηρίου αναμένεται εντός ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ