ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Άνοιξε η αποκλεισμένη από διαδηλωτές γέφυρα Αμπάσαντορ - Δεκάδες συλλήψεις

Καναδάς: Άνοιξε η αποκλεισμένη από διαδηλωτές γέφυρα Αμπάσαντορ - Δεκάδες συλλήψεις
Η Ουάσινγκτον είχε ασκήσει πίεση στην καναδική κυβέρνηση να ανοίξει τη γέφυρα, ζητώντας της την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει χρήση των «ομοσπονδιακών εξουσιών» AP Photo/Joshua Bessex

Μετά από επτά ημέρες αποκλεισμού λόγω διαδηλώσεων του «κομβόι της ελευθερίας» άνοιξε και δόθηκε στην κυκλοφορία και πάλι η γέφυρα Αμπάσαντορ που ενώνει τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

«Η γέφυρα Ambassador είναι πλέον εντελώς ανοικτή, επιτρέποντας και πάλι την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου μεταξύ της καναδικής και της αμερικανικής οικονομίας» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας τα βράδυ της Κυριακής.

Ο αποκλεισμός της γέφυρας αυτής είχε επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και των δύο χωρών.

Και η καναδική υπηρεσία συνόρων επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο Twitter ότι «έχει αποκατασταθεί η κανονική συνοριακή λειτουργία στη γέφυρα Αμπάσαντορ. Οι πολίτες συστήνεται να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις».

Η αστυνομία του Καναδά χρειάστηκε δύο ημέρες για να καταφέρει να ανοίξει τη γέφυρα, την οποία είχαν αποκλείσει από την προηγούμενη Δευτέρα διαδηλωτές κατά των υγειονομικών μέτρων. Το Σάββατο είχαν απομακρυνθεί από τη γέφυρα τα περισσότερα φορτηγά, αλλά μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές αρνούνταν να φύγουν από το σημείο.

Η αστυνομία του Καναδά επεσήμανε ότι 25 με 30 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ για το άνοιγμα τη γέφυρας

Η Ουάσινγκτον είχε ασκήσει πίεση στην καναδική κυβέρνηση να ανοίξει τη γέφυρα, ζητώντας της την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει χρήση των «ομοσπονδιακών εξουσιών» προκειμένου να τερματίσει τον αποκλεισμό της, ο οποίος είχε σοβαρές επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία λόγω της σημασίας της εμπορικής αυτής οδού.

Περισσότερο από το 25% των εμπορευμάτων που εξάγονται από τις ΗΠΑ στον Καναδά και αντίστροφα περνούν από αυτή τη γέφυρα, ενώ περισσότεροι από 40.000 Καναδοί που εργάζονται στα νοσοκομεία του Ντιτρόιτ τη διασχίζουν καθημερινά

Ο Καναδάς συγκλονίζεται εδώ και δύο εβδομάδες από μια διαμαρτυρία κατά των υγειονομικών μέτρων: διαδηλωτές έχουν καταλάβει τους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, της Οτάβα, από τις 29 Ιανουαρίου όπως και πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή για 17η ημέρα.

Έρευνα σε μέλη των ειδικών δυνάμεων για υποστήριξη στους διαδηλωτές

Την ίδια ώρα, τρία μέλη των ειδικών δυνάμεων του Καναδά διερευνώνται για το ρόλο που φέρονται να είχαν στην υποστήριξη των διαδηλώσεων κατά των περιορισμών για την COVID-19 στην Οτάβα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Ο διοικητής υποστράτηγος Στιβ Μποϊβίν ανέφερε σε μία ανακοίνωση του ότι ενεργοποιήθηκε μία έρευνα, με την ενημέρωση που έλαβε η ηγεσία την 1η Φεβρουαρίου, για την πιθανή εμπλοκή ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ενεργοποιήθηκε μία άλλη έρευνα για την πιθανή εμπλοκή δύο άλλων μελών των επίλεκτων δυνάμεων του Καναδά.

«Η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων του Καναδά (CANSOFCOM) δεν επιτρέπει στα μέλη της να υποστηρίζουν ή να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε ενέργειες που θέτουν σε αμφισβήτηση την απαραίτητη μη πολιτική φύση της δράσης τους» ανέφερε ο διοικητής.

Το υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο εμπλοκής των τριών μελών των ειδικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις.

Για τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που διερευνώνται, έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία απομάκρυνσης τους από τις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ