ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση της Άγκυρας για παροχή νομικής προστασίας σε μη Σύρους πρόσφυγες

Δέσμευση της Άγκυρας για παροχή νομικής προστασίας σε μη Σύρους πρόσφυγες
REUTERS/ UMIT BEKTAS

Στη δέσμευση να προσφέρει νομική προστασία και σε μη Σύρους πρόσφυγες προχώρησε η Άγκυρα, η οποία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποστέλλοντας σχετική επιστολή.

Πιο συγκεκριμένα, με την επιστολή της η Τουρκία δηλώνει ότι όλοι όσοι επιστρέφονται από τα ελληνικά νησιά θα έχουν πλήρες δικαίωμα στη διεκδίκηση ασύλου εντός λογικού χρονικού πλαισίου. Επιπλέον, Σύροι που είχαν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Τουρκία αλλά στη συνέχεια επέλεξαν να μεταβούν στην Ελλάδα θα μπορούν να ανακτήσουν το στάτους του πρόσφυγα.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, με τη δέσμευση αυτή, ουσιαστικά λύνεται ένα από τα προβλήματα που αμφισβητούσε τη νομιμότητα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το οποίο είχε επισημανθεί από πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Δίνεται έτσι νομική κάλυψη σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν το πρόγραμμα επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία, συνεχίζει η εφημερίδα.

“Λύσαμε το πρόβλημα με επιστολή προς την Κομισιόν. Πιστεύουμε ότι τώρα δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά της Ε.Ε. και της Ελλάδας να στείλουν πίσω τους πάντες. Βοηθήσαμε την Ε.Ε. νομικά και με τη συνείδησή της”, δήλωσε στην εφημερίδα ο τούρκος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σελίμ Γενέλ.

Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα, η κίνηση αυτή της Άγκυρας -η οποία μέχρι πρότινος είχε αντισταθεί στις πιέσεις των Βρυξελλών να μεταρρυθμίσει το σύστημα ασύλου για μη Σύρους πρόσφυγες- αναμένεται σε πολιτικό επίπεδο να αυξήσει την πίεση που δέχεται η Ευρώπη στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ