ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην υπάλληλος της Amazon καταδικάστηκε για δωροδοκία - Προωθούσε αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα

Πρώην υπάλληλος της Amazon καταδικάστηκε για δωροδοκία - Προωθούσε αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα
Ο καταδικασμένος υπάλληλος, μαζί με ακόμη πέντε, λειτουργούσε ως σύμβουλος για εμπόρους που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα της Amazon για να προωθήσουν τα προϊόντα τους AP Photo/Steven Senne, File

Σε 10 χρόνια στη φυλακή και πρόστιμο 50.000 δολαρίων καταδικάστηκε ένας πρώην υπάλληλος της Amazon, καθώς κρίθηκε ένοχος για απάτη και δωροδοκία.

Ο Rohit Kadimisetty από την Καλιφόρνια καταδικάστηκε την Παρασκευή. Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε ομολογήσει την ενοχή του, αποδεχόμενος ότι μαζί με πέντε ακόμη άτομα είχαν επιχειρήσει να δωροδοκήσουν υπαλλήλους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αγορά της Amazon.

Ο Kadimisetty μετακόμισε από την Ινδία στις ΗΠΑ το 2015 και προσέλαβε υπαλλήλους της Amazon στην Ινδία για να «καταχραστούν τα προνόμια των εργαζομένων τους ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εσωτερικές πληροφορίες, συστήματα και εργαλεία», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις επαφές του στην Ινδία έχουν ήδη απολυθεί από την Amazon.

Η συνωμοσία αυτή υφίσταται από το 2017. Οι έξι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν ως σύμβουλοι για εμπόρους που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα της Amazon για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, και κάποιοι από αυτούς διέθεταν ακόμα και δικούς τους λογαριασμούς πωλητών. Για να διευκολύνουν το έργο τους, χρησιμοποίησαν στην συνέχεια δέκα υπαλλήλους αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας. Σκοπός τους ήταν να επανατοποθετούν τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που είχαν καταργηθεί ξανά στον ιστότοπο της Amazon. Τα αγαθά αυτά συνήθως είχαν αφαιρεθεί λόγο επικινδυνότητας, παραποίησης ή ακόμα και επειδή καταπατούσαν πνευματικά δικαιώματα και πατέντες άλλων.

Οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι, εκτός των άλλων, έδωσαν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων του marketplace της Amazon, της μηχανή αναζήτησης, των βαθμολογιών των προϊόντων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν προτεινόμενοι πωλητές σε περίοπτη θέση μέσα στην πλατφόρμα.

Όμως η δράση του κυκλώματος δεν σταματούσε εκεί. Για να υπονομευόσουν τους λογαριασμούς των ανταγωνιστών τους, αρκετές φορές τους ανέστειλαν τη λειτουργία τους, βομβάρδιζαν τα προϊόντα τους με κακές κριτικές και τα αφαιρούσαν από την πλατφόρμα.

Η δίκη των άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ