ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Έρευνα: Μία στις πέντε οικογένειες στέλνει τα παιδιά της να εργαστούν

Αφγανιστάν - Έρευνα: Μία στις πέντε οικογένειες στέλνει τα παιδιά της να εργαστούν
Το ένα πέμπτο των οικογενειών στο Αφγανιστάν στέλνει τα παιδιά του να εργαστούν, σύμφωνα με ΜΚΟ (AP Photo/Hussein Malla)

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά εργάζονται στο Αφγανιστάν καθώς τα εισοδήματα των οικογενειών τους δείχνουν αρκετά μειωμένα κατά το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την ΜΚΟ «Save the Children» που διεξήγαγε την έρευνα.

«Το ένα πέμπτο των οικογενειών στο Αφγανιστάν έχει αναγκαστεί να στείλει τα παιδιά του να εργαστούν», αναφέρεται από την ανθρωπιστική οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο και προασπίζεται παγκοσμίως τα δικαιώματα των παιδιών.

Η ίδια πραγματοποίησε έρευνα σε 1.409 νοικοκυριά σε επτά επαρχίες, όπου διατηρούσε μια λειτουργική παρουσία από τότε που οι Ταλιμπάν (εναντίον των οποίων έχει επιβάλει ο ΟΗΕ κυρώσεις για τρομοκρατία) ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου.

Η ΜΚΟ εκτιμά ότι το 82% των Αφγανών έχει υποστεί απώλειες εισοδήματος μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, με ένα τρίτο των ερωτηθέντων να λέει ότι έχασε όλο το εισόδημά του και το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ότι έχασε πάνω από το μισό.

Η αύξηση των τιμών που ακολούθησε την μετάβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν άφησε πολλούς Αφγανούς να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τρόφιμα. Περίπου το 36% απάντησε ότι αγοράζει τρόφιμα από την αγορά επί πιστώσει, το 39% δανείζεται χρήματα από τις οικογένειες που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και το 7,5% επιδίδεται σε επαιτεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ