ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άγιος Βαλεντίνος περνά κρίση στις ΗΠΑ: Λιγότεροι γάμοι, λιγότερο σεξ από ποτέ

Ο Άγιος Βαλεντίνος περνά κρίση στις ΗΠΑ: Λιγότεροι γάμοι, λιγότερο σεξ από ποτέ
Είναι ο έρωτας, οι μακροχρόνιες σχέσεις ή ο ρομαντισμός που βρίσκεται σε κρίση; AP Photo/Valentina Petrova

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια μέρα αγάπης, μια ξεχωριστή μέρα, η ημέρα των ζευγαριών. Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ρομαντική, όσο θα νόμιζε κανείς. Για την ακρίβεια, ο έρωτας φαίνεται ότι περνά κρίση, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το CNNi, το 26% των Αμερικανών ηλικίας 18 ετών και άνω δεν έκαναν σεξ ούτε μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τη Γενική Κοινωνική Έρευνα για το 2021.

Παρόλο που μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι απλώς μια επίδραση της πανδημίας, φαίνεται πως πιθανώς να είναι μέρος μιας μακροχρόνιας τάσης.

Οι δυο χρονιές με το επόμενο υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων που δήλωσαν ότι δεν έκαναν σεξ ούτε μία φορά το προηγούμενο έτος ήταν το 2016 (23%) και το 2018 (23%), ενώ πριν από το 2004, το υψηλότερο ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι δεν είχαν κάνει σεξ τον περασμένο χρόνο ήταν 19%.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν επίσης ότι για πρώτη φορά το ποσοστό των Αμερικανών που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο ξεπέρασε το 50%.

Κάποια από τα ευρήματα έχουν να κάνουν με τη μείωση των γάμων και με τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά αυτό δεν τα εξηγεί όλα.

Και δεν είναι μόνο το σεξ. Περίπου το 62% των Αμερικανών ηλικίας 25 έως 54 ετών είναι παντρεμένοι ή συγκατοικούν, ποσοστο χαμηλότερο του 71% των ζευγαριών που ζούσαν μαζί το 1990.

Ως εξήγηση τους φαινομένου πιθανολογείται το αυξανόμενο ποσοστό των ανύπαντρων γυναικών που ζουν χωρίς σύζυγο, κάτι που οφείλεται στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου μεταξύ των γυναικών που δεν χρειάζονται την οικονομική υποστήριξη ενός άνδρα, εντούτοις τα στατιστικά δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, τα περισσότερο μορφωμένα και εύπορα άτομα είναι περισσότερο πιθανό να ζήσουν με έναν σύντροφο ή να παντρευτούν. Πολλοί άνθρωποι δεν θα παντρευτούν αν δεν πιστεύουν ότι είναι οικονομικά βιώσιμο, σύμφωνα με την έρευνα.

Υπήρξε επίσης μεγαλύτερη αύξηση στους άγαμους άνδρες που ζουν μόνοι (10 μονάδες) από τις γυναίκες (7 μονάδες) σε σύγκριση με την αρχική τιμή του 1990.

Παρόμοια εικόνα υπάρχει και για τις μονογαμικές σχέσεις. Τον τελευταίο χρόνο, το 30% των Αμερικανών ηλικίας 25 έως 54 ετών δηλώνει ότι δεν έχει σταθερό σύντροφο. Το αντίστοιχο ποσοστό του 1986 ήταν 20%.

Το «μυστικό» στην έρευνα είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παραμένουν «πιστοί» στις παραδόσεις, όχι όμως και οι νεότερη γενιά. Είναι οι νέοι που φαίνεται να απορρίπτουν τις «σταθερές» του γάμου ή του σταθερού συντρόφου.

Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται σε κάμψη ακόμη και οι πωλήσεις καρτών για τον Άγιο Βαλεντίνο! Φέτος, ετιμάται ότι ένα 55% από τους Αμερικανούς που βρίσκονται σε σχέση θα λάβει ρομαντική κάρτα.

Είναι ο έρωτας, οι μακροχρόνιες σχέσεις ή ο ρομαντισμός που βρίσκεται σε κρίση;

Από την άλλη, αν υπάρχει κάτι θετικό στη μείωση των ποσοστών των γάμου, είναι ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούν σε έναν γάμο που έχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει.

Americans less likely to have sex, partner up and get married than ever,By Harry Enten, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ