ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ταξίδι Όστιν σε Πολωνία, Λιθουανία

Ουκρανική κρίση: Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ταξίδι Όστιν σε Πολωνία, Λιθουανία
«Ο υπουργός αναχωρεί αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου AP Photo/Alex Brandon, File

Επαφές με ευρωπαίους εταίρους θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν στις Βρυξέλλες, καθώς κλιμακώνεται η ουκρανική κρίση και η Ρωσία συγκεντρώνει όλο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα αναχωρήσει αύριο Τρίτη για ένα ταξίδι με σταθμούς το Βέλγιο, τη Λιθουανία και την Πολωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο Όστιν θα συναντήσει ηγέτες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, ενώ θα επισκεφθεί Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία.

Σημειώνεται ότι ακόμη 8 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σήμερα στην Πολωνία. Όπως δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ: «Περισσότερα αμερικανικά μαχητικά F-15 προσγειώθηκαν σήμερα στη βάση στο Λασκ. Οκτώ αεροσκάφη θα ενταχθούν σε αυτά που ήρθαν στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα».

Ξεχωριστά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λετονία, ο Όστιν σχεδιάζει να συναντηθεί από κοινού με τους ομολόγους του από τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία, είπε ο Κίρμπι.

Στις Βρυξέλλες ο Λόιντ Όστιν θα μετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Ο υπουργός αναχωρεί αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Κίρμπι συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πάρει την τελική του απόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά ότι θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και χωρίς προειδοποίηση, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές του κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι περίπου 130.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ