ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ικανοποίηση από το Κίεβο για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων- «Εμποδίσαμε νέα κλιμάκωση»

Ουκρανία: Ικανοποίηση από το Κίεβο για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων- «Εμποδίσαμε νέα κλιμάκωση»
«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», τόνισε ο υπουργός Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP

Η πτώτη αντίδραση της Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για την απόσυρση στρατευμάτων ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. 

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ' αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.

«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι' αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως μέρος των στρατευμάτων, που βρίσκονται στις στρατιωτικές περιφέρειες της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία, επιστρέφουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν στρατιωτικά γυμνάσια, να ανακοίνωσε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο σημείωσε ότι, ενώ τα ευρείας κλίμακας γυμνάσια συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, μερικές μονάδες στη Νότια και τη Δυτική στρατιωτικές περιφέρειες ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει φορτηγά για να μεταφέρει κάποιον εξοπλισμό, ενώ μερικά στρατεύματα θα επιστρέψουν πεζή στις βάσεις τους.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα τους Ουκρανίας, περιλαμβανομένου ενός μεγάλου στρατιωτικού αποσπάσματος που διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει πως η Ουκρανία είναι σχεδόν περικυκλωμένη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ