ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα για Ουκρανία: Η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης απέτυχε - Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν

Ζαχάροβα για Ουκρανία: Η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης απέτυχε - Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν
«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα AP

«Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα των δυτικών» σχολιάζει σε ανάρτησή της στο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» συμπληρώσει η Ζαχάροβα στην ανάρτησή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Πράβντα.

Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται στην ανάρτησή της σε πληροφορίες που μετέδιδαν διεθνή ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, και έκαναν λόγο για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης έκανε η Ρωσία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να ανακοινώνει πως μέρος των στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας εναντίον του Κιέβου.

«Καθώς οι ασκήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους, τα στρατεύματα, όπως συμβαίνει πάντα, θα διεξάγουν συνδυασμένες πορείες προς τις μόνιμες βάσεις τους. Οι μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που έχουν ολοκληρώσει τα καθήκοντά τους έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν προσωπικό και εξοπλισμό στα τρένα και στα μέσα μεταφοράς και σήμερα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις στρατιωτικές μονάδες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία.

Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με τον ΟΑΣΕ δεν θα υποκαταστήσουν τις συνομιλίες με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα ήταν ενδιαφέρον γεγονός, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις συνομιλίες της χώρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Χωρίς καμία πρόοδο στις τελευταίες, οι συζητήσεις στον ΟΑΣΕ δεν θα είχαν νόημα, δήλωσε ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

Ο Σ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία θα συνεχίσει το διάλογό της με τη Δύση για θέματα ασφαλείας και πως είναι έτοιμη για ξεχωριστές συνομιλίες σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε επίσης ως «πληροφοριακή τρομοκρατία» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ είπε πως ο ΟΑΣΕ θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνομιλιών προκειμένου να αποτρέπονται κρίσεις όπως αυτή στην Ουκρανία και ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω διάλογος για την αντιπαράθεση.

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ανεπίσημη πλατφόρμα για ανοικτή πολιτική συζήτηση ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η οποία θα επιτρέψει τη συζήτηση μηχανισμών που θα σταματούν κρίσεις όπως η παρούσα», είπε ο Ζμπίγκνιεφ Ράου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ