ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Δεν έχουμε λάβει «εποικοδομητικές απαντήσεις» από τη Δύση ως προς τις ρωσικές ανησυχίες δηλώνει ο Πούτιν, ενώ επαναλαμβάνει τα περί «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς EPA / SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL

Η Ρωσία δεν θέλει έναν πόλεμο στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Μόσχα, τονίζοντας ότι εξ ου και κατέθεσε προτάσεις προς διαπραγμάτευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ -στις οποίες τόνισε πως δεν έλαβε «εποικοδομητική απάντηση», ωστόσο παραμένει ανοιχτός σε διάλογο επί συγκεκριμένων πεδίων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε πως η Δύση «πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, επαναλαμβάνοντας ότι καταστρατηγήθηκαν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν μεταψυχροπολεμικά περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, το οποίο 30 χρόνια αργότερα «έχει βρεθεί ακριβώς στο κατώφλι» της.

Και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλυθεί «τώρα» -παρόλο που σε κάθε περίπτωση η πρώην σοβιετική δημοκρατία απέχει μακράν από την εκκίνηση της όποιας διαδικασίας ένταξης, και η ίδια η Συμμαχία επί της ουσίας υπεραμύνεται εν συνόλω την πολιτική ανοιχτών θυρών και όχι αυτή καθαυτή τη μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας στις δομές της.

Με τη Ρωσία να έχει δώσει ήδη από χθες το «νεύμα» ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις -αν και ταυτόχρονα συντηρεί την απειλή της εισβολής παρόλο που ορισμένες δυνάμεις ενδεχομένως απομακρύνονται από τα σύνορα- ακολούθησε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία των Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν, ενώ σε «ανοιχτή γραμμή» βρίσκονται ταυτόχρονα ΗΠΑ και Ευρώπη για τις εξελίξεις.

«Πρέπει να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό τώρα, στην πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων. Και πραγματικά ελπίζουμε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη» σημείωσε ο Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί η Ρωσία με κεντρικό άξονα να αποκλειστεί κάθε ΝΑΤΟϊκό μέλλον για την Ουκρανία, την οποία ο ίδιος κρατά υπό στρατιωτική «ομηρία».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, ο Πούτιν παρέπεμψε σε προγενέστερο σχόλιο του Όλαφ Σολτς ότι η γενιά του δεν μπορεί να διανοηθεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη -όμως σημείωσε ότι η ήπειρος έχει «ζήσει» τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, τον οποίο και κατά τον ίδιον πυροδότησε το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό έθεσε επί τάπητος προτάσεις για την εκκίνηση μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επ' αυτού επανέλαβε πως δεν έχει δοθεί «εποικοδομητική απάντηση» στις ρωσικές προτάσεις, εντούτοις προσέθεσε πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν θέσει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν βάση συζήτησης.

Η Μόσχα επιμένει σε νομικά δεσμευτική εγγύηση εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Συμμαχίας, καθώς και στην απομάκρυνση συμμαχικών δυνάμεων και υποδομών από την Ανατολική Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν επισήμως απορριφθεί, εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν υποδείξει και «εποικοδομητικά» κατά τον Λαβρόφ πεδία διαπραγμάτευσης, στα οποία περιλαμβάνονται ο έλεγχος των εξοπλισμών και όρια σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επίσημη ανταπάντηση του Κρεμλίνου εκκρεμεί.

Περί «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ενόσω η Δούμα του «ζητά» αναγνώριση

Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανήλθε επίσης στον ισχυρισμό περί «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, την ίδια ημέρα που η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο κρατική Δούμα κατέθεσε ψήφισμα που τον καλεί να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η επίσημη αναγνώριση της «'Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ' και της 'Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ'» θα σηματοδοτούσε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες υπεγράφησαν με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση, και προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Ήδη το ψήφισμα καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από πλευράς Ουκρανίας ο επικεφαλής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε: «Σε περίπτωση αναγνώρισης, η Ρωσία θα αποσυρόταν de facto και de jure από τις συμφωνίες του Μινσκ με όλες τις συνέπειες. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει εναντίον αυτής της θέσης».

«Κατά την οπτική μας, αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ντονμπάς είναι γενοκτονία» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ανάλογες κατηγορίες έχει διατυπώσει στο παρελθόν, λέγοντας και τον περασμένο Δεκέμβριο πως η «ρωσοφοβία είναι το πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία«».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εκτιμάται ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης, πρόκειται σαφώς όμως για ένα ακόμη «όπλο» στη διπλωματική του φαρέτρα. Στη συνέντευξη Τύπου κάλεσε στην επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ και του Σχήματος της Νορμανδίας.

Σολτς: Η διπλωματία δεν έχε εξαντληθεί

Από πλευράς του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε θετική ένδειξη τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης μέρους των στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η «διπλωματία δεν έχει εξαντληθεί» και η γενιά του δεν θα μπορούσε να διανοηθεί έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι «μη διαπραγματεύσιμη», σημειώνοντας πως η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα είναι «ακατανόητη», συνιστά «απειλή» και πρέπει να επέλθει αποκλιμάκωση.

Κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει τους διαπραγματευτές του καλή τη πίστει προς επίτευξη προόδου, σημειώνοντας πως «η ασφάλεια μπορεί μόνο να επιτευχθεί με τη Ρωσία και όχι εναντίον της Ρωσίας». Το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είναι ενωμένοι στην πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί λύση όσο δύσκολο και αν είναι, ανέφερε προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να φανούμε θαρραλέοι και υπεύθυνοι στις ενέργειές μας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα-κλειδί του αγωγού Nord Stream 2, ο Σολτς ανέφερε πως η Γερμανία έχει δεσμευτεί στη διασφάλιση της λειτουργίας της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όμως ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε «μεγάλες συνέπειες».

Ως προς ζήτημα της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε πως δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ενώ έκανε και... μαύρο χιούμορ με αποδέκτη τον Πούτιν, λέγοντας πως δεν νομίζει ότι θα τους απασχολήσει αμφότερους το θέμα ενόσω βρίσκονται στην εξουσία. Μετά από αυτό έκανε μία παύση, κοίταξε τον Πούτιν και προσέθεσε, σύμφωνα με τον Μαξ Σέντον των Financial Times: «Δεν γνωρίζω πόσο καιρό σκοπεύει ο πρόεδρος να παραμείνει στην εξουσία»...

Ο Όλαφ Σολτς μίλησε και για το ψήφισμα που υιοθέτησε η ρωσική Δούμα σχετικά με το Ντονμπάς, λέγοντας πως εάν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα θα σηματοδοτούσε το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ.

Αναφέρθηκε ακόμη κατά τη συνέντευξη Τύπου στο ζήτημα της φυλάκισης του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος «σύρεται» σε νέα δίκη στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου περί παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός καγκελάριος εισήλθε στη στη διπλωματική «γραμμή του πυρός» με την επίσκεψη στη Μόσχα, έχοντας δεχθεί από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης κύμα επικρίσεων για σιγή, αντιφατικά μηνύματα ιδίως στο καυτό ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2, έως και διαλλακτική γραμμή έναντι της Μόσχας.

Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας είχαν «κατεβάσει» τον πήχη των προσδοκιών για οποιουδήποτε είδους άμεση συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ των Σολτς και Πούτιν, αναφέροντας πως βασικό ζητούμενο είναι να παραμείνει ανοιχτός ο διαύλος της διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ