ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Δώρισε μετοχές της Tesla αξίας 5,7 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς

Έλον Μασκ: Δώρισε μετοχές της Tesla αξίας 5,7 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς
Ο Μασκ έγινε έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το 2021 (AP Photo/Jae C. Hong, File)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δώρισε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων αξίας περίπου 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δωρεά 5.044.000 μετοχών αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι μετοχές δόθηκαν πέρυσι μεταξύ 19 Νοεμβρίου και 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την κατάθεση, η οποία δεν κατονομάζει τον παραλήπτη-ες των μετοχών, μεταδίδει το CNNi.

Η μετοχή της Tesla κυμαινόταν πάνω από 1.000 δολάρια ανά μετοχή τη στιγμή των δωρεών. Οι μετοχές που δωρίστηκαν ήταν αξίας 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τον μέσο όρο της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής κατά την ημερομηνία της συναλλαγής.

Ο Μασκ έγινε έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το 2021. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla βρίσκεται πίσω μόνο από τον Μπιλ Γκέιτς και τη Μελίντα Φράνς Γκέιτς, που έδωσαν 15 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη από το Chronicle of Philanthropy.

Προηγούμενες καταθέσεις τίτλων δείχνουν ότι ο Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο δίμηνο του 2021, με τα περισσότερα από τα έσοδα να εξοφλούν περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακού φόρου στις ΗΠΑ. Οι μετοχές που δωρίστηκαν δεν υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και η αξία τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως έκπτωση για συμψηφισμό του φόρου.

Ο Μασκ έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα που χορηγεί επιχορηγήσεις για την υποστήριξη σκοπών, ανάμεσά τους της παιδιατρικής έρευνας και της επιστημονικής εκπαίδευσης, αλλά υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες διαθέσιμες στον ιστότοπό του.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, κλήθηκε πέρυσι από τον διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) να κάνει μια δωρεά που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο.

«Εάν το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων μπορεί να περιγράψει σε αυτό το νήμα στο Twitter πώς ακριβώς θα λύσουν την πείνα με 6 δισεκατομμύρια δολάρια, θα πουλήσω τις μετοχές της Tesla τώρα και θα το κάνω», έγραψε ο Μασκ στο Twitter τον Οκτώβριο, με τον Οργανισμό να του απαντά με ένα σχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ