ΚΟΣΜΟΣ

Τζόκοβιτς: Οι αντιδράσεις των συναδέλφων μου με πλήγωσαν πολύ

Τζόκοβιτς: Οι αντιδράσεις των συναδέλφων μου με πλήγωσαν πολύ
Ο εγκλεισμός του στο κέντρο κράτησης του προκάλεσε μια αίσθηση «πλήρους αδυναμίας» AP Photo/Darko Vojinovic

Τις δυσάρεστες εμπειρίες που είχε στην Αυστραλία περιέγραψε στο BBC ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι ο εγκλεισμός του στο κέντρο κράτησης του προκάλεσε μια αίσθηση «πλήρους αδυναμίας», ενώ τόνισε ότι οι αντιδράσεις των συναδέλφων του τον «πλήγωσαν πραγματικά».

Ερωτηθείς για το κέντρο κράτησης, ο κορυφαίος τενίστας δήλωσε ότι οπωσδήποτε δεν ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να παραπονείται για τις συνθήκες, καθώς ο ίδιος έμεινε εκεί για επτά ημέρες.

Σημείωσε ότι είχε περιορισμένη πρόσβαση στο κινητό του, καθώς και ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί επειδή υποβαλλόταν συνεχώς σε ερωτήσεις. Επιπλέον, τόνισε, ότι δεν μπορούσε να προπονηθεί κανονικά, καθώς στο χώρο βρίσκονταν παντού κάμερες, ακόμη και ελικόπτερα.

Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται ότι του στοίχισε περισσότερο από όλες τις δυσκολίες που πέρασε στην Αυστραλία ήταν η συμπεριφορά των συναδέλφων του.

«Η συμπεριφορά των συναδέλφων μου, με πλήγωσε πολύ. Ένιωσα αυτήν την ενέργεια και τα βλέμματα από τους συναδέλφους μου. [...] Υπήρχε μια πεποίθηση που είχαν και είχε σχηματιστεί από τα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά εγώ δεν είχα τη δυνατότητα να απαντήσω».

Μιλώντας στο BBC, ο νούμερο ένα τενίστας στον κόσμο ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με το κίνημα των αντιεμβολιαστών, υποστηρίζει, ωστόσο, όπως είπε το δικαίωμα της ατομικής επιλογής.

Ερωτηθείς αν θα θυσίαζε τη συμμετοχή του σε αγώνες όπως το Γουίμπλεντον και το Γαλλικό Όπεν λόγω της στάσης του για το εμβόλιο, απάντησε καταφατικά. «Ναι, αυτό είναι το τίμημα που είμαι διατεθειμένος να πληρώσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο 20 φορές νικητής του Grand Slam απελάθηκε από την Αυστραλία τον περασμένο μήνα, αφού η κυβέρνηση ακύρωσε τη βίζα του διαδοχικά λόγω του καθεστώτος για τον εμβολιασμό. Ο Τζόκοβιτς είπε ότι είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στη χώρα για να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν, καθώς είχε αναρρώσει πρόσφατα από την Covid-19.

Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Άλεξ Χοκ, ακύρωσε προσωπικά τη βίζα του 34χρονου, με το σκεπτικό ότι η παρουσία του θα μπορούσε να υποκινήσει «εμφύλιες αναταραχές» και να ενθαρρύνει το αίσθημα κατά των εμβολίων.

«Δεν ήμουν ποτέ κατά του εμβολιασμού», είπε στο BBC, επιβεβαιώνοντας ότι είχε κάνει εμβόλια ως παιδί, «αλλά πάντα υποστήριζα την ελευθερία να επιλέγεις τι βάζεις στο σώμα σου».

Ο ίδιος είπε ότι ελπίζει να αλλάξουν οι απαιτήσεις εμβολιασμού σε ορισμένα τουρνουά, προσθέτοντας ότι ελπίζει να «μπορεί να παίξει για πολλά χρόνια ακόμη».

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί της ευκαιρίας να γίνει στατιστικά ο καλύτερος άνδρας τενίστας όλων των εποχών, εξαιτίας των πεποιθήσεών του. Ο αντίπαλος του Τζόκοβιτς, Ραφαέλ Ναδάλ, έχει κερδίσει 21 τίτλους Grand Slam, τους περισσότερους από οποιονδήποτε άνδρα αθλητή.

Ερωτηθείς γιατί, απάντησε: «Επειδή οι αρχές της λήψης αποφάσεων για το σώμα μου είναι πιο σημαντικές από οποιονδήποτε τίτλο ή οτιδήποτε άλλο. Προσπαθώ να είμαι συντονισμένος με το σώμα μου όσο περισσότερο μπορώ».

Ο Τζόκοβιτς είπε ότι «ήταν πάντα υπέρμαχος της ευεξίας, υγείας, διατροφής» και ότι η απόφασή του είχε εν μέρει επηρεαστεί από τη θετική επίδραση που είχαν παράγοντες όπως η αλλαγή της διατροφής του και του ύπνου του στις ικανότητές του ως αθλητή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ήταν ανοιχτόμυαλος» για το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί στο μέλλον, «γιατί όλοι προσπαθούμε να βρούμε συλλογικά, την καλύτερη δυνατή λύση για τον τερματισμό του Covid».

«Ποτέ δεν ήμουν κατά του εμβολιασμού. Καταλαβαίνω ότι σε όλο τον κόσμο, όλοι προσπαθούν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να χειριστούν αυτόν τον ιό και να δουν, ελπίζω, ένα τέλος σύντομα με αυτόν τον ιό».

Στη συνέντευξη, ο Τζόκοβιτς αναφέρθηκε επίσης στις θεωρίες σχετικά με τη σειρά των γεγονότων που προηγήθηκαν ενόψει του Australian Open τον Ιανουάριο. Κάποιοι είχαν σχολιάσει ότι ήταν βολικό το γεγονός πως ο Τζόκοβιτς διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου, ακριβώς στην ώρα για να του χορηγηθεί ιατρική εξαίρεση για να παρευρεθεί στο τουρνουά.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολλή κριτική και καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι βγαίνουν με διαφορετικές θεωρίες για το πόσο τυχερός ήμουν ή πόσο βολικό ήταν», παραδέχτηκε.

«Αλλά κανείς δεν είναι τυχερός και βολικός να κολλήσει Covid. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν και εξακολουθούν να παλεύουν με τον Covid σε όλο τον κόσμο. Επομένως, το παίρνω πολύ σοβαρά, δεν μου αρέσει κάποιος να πιστεύει ότι έκανα κάτι για να ευνοηθώ, προκειμένου, ξέρετε, να πάρω θετικό τεστ PCR και τελικά να πάω στην Αυστραλία».

Αναφέρθηκε επίσης στο χρόνο που πέρασε υπό κράτηση, ενώ βρισκόταν στη Μελβούρνη τον περασμένο μήνα. «Ήμουν πραγματικά λυπημένος και απογοητευμένος με τον τρόπο που τελείωσαν όλα για μένα στην Αυστραλία», είπε. «Δεν ήταν εύκολο», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ