ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: 17 συλλήψεις για επιθέσεις σε παλαιστινιακό χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Ισραήλ: 17 συλλήψεις για επιθέσεις σε παλαιστινιακό χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης
Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για επίθεση, συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση και φθορά περιουσίας με ρατσιστικά κίνητρα AP Photo/Mahmoud Illean

Για επίθεση σε παλαιστινιακό χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης τον προηγούμενο μήνα κατηγορούνται 17 Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί.

Συγκεκριμένα, στις 24 Ιανουαρίου οι Ισραηλινοί που επέβαιναν σε διάφορα οχήματα κατευθύνονταν προς τον εβραϊκό οικισμό Γιτζχάρ, κοντά στη Ναμπλούς, όταν σταμάτησαν στο παλαιστινιακό χωριό Χαγουάρα, «τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο» και «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καταστήματα, οχήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία», επεσήμανε η ισραηλινή αστυνομία.

Οι άνδρες κρατούσαν «ρόπαλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Δεκαεπτά ύποπτοι, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, που ζουν σε εβραϊκούς οικισμούς, στην Ιερουσαλήμ και στο βόρειο Ισραήλ συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για επίθεση, συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση και φθορά περιουσίας με ρατσιστικά κίνητρα, πρόσθεσε η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίζει πότε έγιναν οι συλλήψεις.

Όπως εξήγησε η ισραηλινή αστυνομία, οι δράστες ανακρίνονται.

Ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν τον Νοέμβριο την ανησυχία τους για τη ραγδαία άνοδο των επιθέσεων Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή που προσάρτησε το 1967 το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός κάνουν πολύ λίγα για να μειώσουν αυτή τη βία και να προστατεύσουν τους Παλαιστίνιους.

Περίπου 475.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, όπως και περίπου 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατέγραψε 410 επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων τους πρώτους 10 μήνες του 2021, έναντι 358 για το σύνολο του 2020.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ισραηλινού στρατού, το 2021 διαπράχθηκαν 100 επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έναντι 60 ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα το 2021 καταγράφηκαν 5.532 περιστατικά ρίψης πετρών εναντίον Ισραηλινών έναντι 4.000 το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ