ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έκκληση για ειρήνη από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο - 150.000 Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Έκκληση για ειρήνη από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο - 150.000 Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη
Ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως Χρυσόστομος υπογράμμισε πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα ήταν σα να εισβάλουμε εμείς στην Κύπρο» AP Photo / Efrem Lukatsky

Έκκληση να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία απηύθυνε ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας Χρυσόστομος.

Όπως είπε στην ευρύτερη περιοχή της Μαριουπόλεως ζουν περίπου 150.000 Έλληνες που τα προηγούμενα χρόνια βιώνουν έναν συνεχή αναβρασμό και ένα άτυπο πόλεμο, από τον οποίο αρκετοί, όπως σημείωσε έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος υπογράμμισε πως η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά στην Ουκρανία και πως μια ρωσική εισβολή στην χώρα, θα έφερνε αιματοχυσία μεταξύ δύο αδελφών λαών. «Θα ήταν όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σα να εισβάλουμε εμείς στην Κύπρο».

«Η περιοχή της Μαριουπόλεως βρίσκεται σε ένα άτυπο πόλεμο και ένταση από το 2014. Έλληνες και Ουκρανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους. Οι περίπου 150.000 Έλληνες που ζουν στην περιοχή, έχουν έντονο το στοχείο της εθνικής ταυτότητας, μιλούν ελληνικά, τα λεγόμενα Ρωμέϊκα, υπάρχουν Ελληνικοί σύλλογοι. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά στην Ουκρανία, όπως η Ουκρανία με τους Ρώσους», τόνισε ο Μητροπολήτης Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θα γινόταν αιματοχυσία σε αδερφούς λαούς», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη:«Να επικρατήσει η λογική, γατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», είπε εκτιμώντας ότι «παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος του Ουκρανικού λαού».

«Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί ότι η Ουκρανία θέλει να ζει ελεύθερα και κατ΄επιλογή της», κατέληξε ο Μητροπολίτης Μαριουπόλεως, Χρυσόστομος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ