ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλακτικός ο Στόλτενμπεργκ: Δεν πείθουν το ΝΑΤΟ οι κινήσεις της Ρωσίας

Επιφυλακτικός ο Στόλτενμπεργκ: Δεν πείθουν το ΝΑΤΟ οι κινήσεις της Ρωσίας
(AP Photo/Olivier Matthys)

Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί αποχώρησης των στρατευμάτων της από τα σύνορα της Ουκρανίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποκλιμάκωση επί του εδάφους μέχρις στιγμής.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις με περισσότερα στρατεύματα να βρίσκονται καθ' οδόν, τόνισε προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «δεν έχουμε δει καμία απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων» και «αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα των διπλωματικών προσπαθειών» από τη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ, είπε, παρακολουθεί τις κινήσεις της Ρωσίας και αναμένει να δει αν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. «Προς το παρόν βλέπουμε μετακίνηση μπρος-πίσω των δυνάμεων. Η μετακίνηση δεν σημαίνει απόσυρση», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς χρόνο προειδοποίησης.

Παράλληλα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το χειρότερο. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα, είπε, ελπίζοντας ότι η Ρωσία θα διαλέξει το δρόμο της διπλωματίας. Πρόσθεσε ότι κάποια μηνύματα για διπλωματία από τη Μόσχα, είναι λόγος για μια «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ είναι στο ίδιο μήκος κύματος με δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος, μιλώντας στο BBC ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε και δεν βλέπουμε ακόμη καμία απόσυρση». «Όταν αποσυρθούν τα στρατεύματα, θα το δουν όλοι, όχι μόνο ο στρατός. Αλλά προς το παρόν είναι απλώς δηλώσεις».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι «όλοι οι κανονικοί άνθρωποι περιμένουν αποκλιμάκωση».

«Σχετικά με την απειλή, έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε ψύχραιμοι για τυχόν απειλές γιατί θυμόμαστε ότι όλα αυτά δεν ξεκίνησαν χθες. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε ακόμα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως η Δύση παραμένει επιφυλακτική, αμφισβητώντας τις προθέσεις περί αποκλιμάκωσης.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία δήλωσε πως η διάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο δυτικό τμήμα της χώρας θα επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τεράστιος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων παραμένει συγκεντρωμένος κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας διατεταγμένοι με τρόπο που οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να ερμηνεύσουν μόνο με έναν τρόπο: πρόκειται για δύναμη εισβολής.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι το ΝΑΤΟ κάνει λάθος που λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανική κρίση: Υπό αμφισβήτηση οι ρωσικές προθέσεις περί αποκλιμάκωσης - Νέο πακέτο κυρώσεων

Εικόνες από απόσυρση στρατευμάτων δημοσιεύει η Μόσχα

Ως απάντηση στις δυσπιστία της Δύσης, το κρατικό Ria Novosti μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τρένο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι:

«Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τρένα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».

Διήμερη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ εξετάζει στενά την απειλή κατά της Ουκρανίας και η άμυνα και αποτροπή είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία και αναμένεται να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Επίσης, θα συζητηθεί η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ακόμη, υπουργοί θα επανεξετάσουν τον επιμερισμό των βαρών σε όλη τη Συμμαχία.

Μπορέλ: Σε ετοιμότητα η ΕΕ, παρούσα στις διαπραγματεύσεις

Την ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας επανέλαβε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ τόνισε παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ο κ. Μπορέλ απάντησε επίσης στις επικρίσεις που δέχεται η ΕΕ ξεκαθαρίζοντας ότι είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις.

«Ειπώθηκε ότι η ΕΕ είναι απούσα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την κριτική, η οποία είναι αβάσιμη» ανέφερε. Σημείωσε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχώς συζητούν για το ζήτημα της ασφάλειας στην Ευρώπη και την Ουκρανία και έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτη ενότητα. Πολλά κράτη-μέλη μέλη, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν λάβει μία σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης και αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται σε συνοχή με τις θέσεις της ΕΕ και κάτω από συνθήκες μεγάλης διαφάνειας».

Από την άλλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, η Ρωσία προσπαθεί να αγνοήσει την ύπαρξη της ΕΕ στέλνοντας επιστολές μόνο στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αργότερα, ο κ. Λαβρόφ αποφάσισε να στείλει επιστολές στα 27 κράτη-μέλη, τα οποία είχε αγνοήσει. Συνειδητοποιήσαν ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο δεν είχε σπάσει και η αλληλεγγύη ήταν πολύ ισχυρή», τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο κύριος Λαβρόφ δεν πέτυχε στην επιδίωξή του να λάβει 27 απαντήσεις γιατί στείλαμε μία μόνο επιστολή με τη θέση της ΕΕ, εκ μέρους των 27 κρατών-μελών».

«Είμαστε παρόντες και συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ