ΚΟΣΜΟΣ

Μπάκιγχαμ: Έρευνα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του Καρόλου για υποψίες εμπλοκής σε σκάνδαλο

Μπάκιγχαμ: Έρευνα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του Καρόλου για υποψίες εμπλοκής σε σκάνδαλο
Η έρευνα αφορά πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης, για ενέργειες προς όφελος Σαουδάραβα επιχειρηματία AP Photo

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου για ενέργειες προς όφελος Σαουδάραβα επιχειρηματία.

Η έρευνα αφορά «πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζονταν ότι προσφέρθηκε βοήθεια για την εξασφάλιση τιμών και υπηκοότητας σε έναν υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε η Σκότλαντ Γιάρντ.

Δεν υπήρξαν συλλήψεις πρόσθεσε η αστυνομία, σύμφωνα με την Guardian.

Πρόκειται για το ίδρυμα The Prince's Foundation, ο επικεφαλής του οποίου Μάικλ Φόσετ, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 προκειμένουνα διευκολύνει τις έρευνες μετά τις αποκαλύψεις για τους δεσμούς του με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ.

Ο Μάικλ Φόσετ, πρώην βοηθός ακόλουθος του Καρόλου, είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να βοηθήσει τον σαουδάραβα επιχειρηματία, ένα γενναιόδωρο δωρητή φιλανθρωπικών έργων που συνδέονται με τη βρετανική μοναρχία, για την απονομή βασιλικής τιμής και βρετανικής υπηκοότητας στον Μαχφούζ.

Ο Φόσετ που ήταν πρώην παρκαδόρος του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος ήταν κοντά στη διάδοχο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' για δεκαετίες, φέρεται να συντόνιζε τις εργασίες για την απονομή βασιλικής τιμής στον επιχειρηματία, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σύμφωνα με τη Sunday Times, ο 51χρονος Μαχφούζ έγινε Διοικητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τον πρίγκιπα Κάρολο σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2016 στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ένα γεγονός που δεν δημοσιεύθηκε στον επίσημο κατάλογο των βασιλιών υποχρεώσεων. Μια τέτοια διάκριση επέτρεπε να στηριχθεί το αίτημα του Σαουδάραβα να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Μαχφούζ, διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για προγράμματα αποκατάστασης που ενδιέφεραν ιδιαίτερα τον πρίγκιπα της Ουαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ