ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Σε τριμερή συνάντηση με Πούτιν και Ζελένσκι ελπίζει ο Ερντογάν

Ουκρανική κρίση: Σε τριμερή συνάντηση με Πούτιν και Ζελένσκι ελπίζει ο Ερντογάν
AP Photo/Lefteris Pitarakis (Φω. αρχείου)

Ειδική αναφορά κάνει την Τετάρτη ο τουρκικός Τύπος στην πρόθεση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διοργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό και τον Ρώσο ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα.

«Όταν συναντηθήκαμε, ο κ. Ζελένσκι έβλεπε θετικά μια συνάντηση Πούτιν, Ζελένσκι, Ερντογάν και αν ο κ. Πούτιν είναι υπέρ, αυτή η συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε χθες βράδυ από το Αμπού Ντάμπι.

Ο Ερντογάν, που είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση, μετέβη στην ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και πρότεινε να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Είπε, κατά την επιστροφή του, ότι έλαβε «μια θετική απάντηση από τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν» στην πρόσκλησή του, όμως μια ημερομηνία μένει ακόμη να καθοριστεί.

«Θα επαληθεύσω προσωπικά τηλεφωνικώς από τον κ. Πούτιν τι σκέπτεται. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση. Ένας πόλεμος δεν θα ήταν καλός για την περιοχή», επέμεινε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία εξακολουθεί σήμερα να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά την ανακοίνωση, χθες, Τρίτη, από τη Μόσχα μιας "μερικής" αποχώρησης των στρατιωτών της.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εδώ και δέκα χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρθηκε επίσης στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία.

«Συνεχίζουμε τον θετικό διάλογό μας με τη Σαουδική Αραβία», είπε.

Είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου την επίσκεψή του στο Ριάντ στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως καμία ημερομηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μετά τη δολοφονία το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τότε τη σαουδαραβική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο ότι είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία, αποκλείοντας τον βασιλιά.

Επικριτής της εξουσίας στη Σαουδική Αραβία, αφού υπήρξε προσκείμενος σε αυτήν, ο Τζαμάλ Κασόγκι, κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών, αρθρογραφούσε στην Washington Post.

Ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας επιβεβαίωσε αντίθετα την επίσκεψη "τον Μάρτιο" του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία.

«Βεβαίως χαιρετίζουμε την επίσκεψη αυτή. Ένα τέτοιο βήμα θα είναι επωφελές για τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις έπειτα από μια τόσο μακρά περίοδο», είπε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ισραήλ υπήρξαν τεταμένες μετά την υπόθεση του Mavi Marmara το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν φονική επίθεση κατά του τουρκικού σκάφους που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ