ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη η απάντηση του ΝΑΤΟ στον Πούτιν

Περισσότερες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη η απάντηση του ΝΑΤΟ στον Πούτιν
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλά για «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του AP Photo/Olivier Matthys

Με περαιτέρω ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη απαντά η Βορειοατλαντική Συμμαχία στην επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Πρόσθετη ομάδα μάχης εξετάζεται να αναπτυχθεί στο έδαφος της Ρουμανίας προς ενίσχυση των υφιστάμενων σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, που τελούν υπό βρετανική, καναδική, γερμανική και αμερικανική διοίκηση.

Πρόκειται για κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερο ανταγωνισμό με τη Μόσχα, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα σαφές μήνυμα ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας εν τέλει θα οδηγήσει και οδηγεί σε ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι σχετικές ανακοινώσεις ήλθαν διά στόματος του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η ανάπτυξη της νέας ομάδας μάχης στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τελεί υπό εξέταση από τους στρατιωτικούς διοικητές της Συμμαχίας και η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, κατά τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Γαλλία έχει προσφερθεί να αναλάβει τη διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό πως το Ηνωμένο Βασίλειο διπλασιάζει το μέγεθος της στρατιωτικής του δύναμης στην Εσθονία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.Η Βρετανία ηγείται ήδη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα της Βαλτικής με περίπου 900 στρατιώτες. Παράλληλα, εκατοντάδες Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές έφθασαν στο αεροδρόμιο του Ρεζόφ στην Πολωνία.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες επαναλαμβάνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αντιστοίχως, o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, και επανέλαβε -σε συνέχεια του σκληρού διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν- πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή ανά πάσα στιγμή, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Πούτιν για το Ντονμπάς και αμφιβάλλουν για την απόσυρση

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μία «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συμμαχία οι ρωσικές ενέργειες χαρακτηρίζονται «σοβαρή απειλή για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια» και ως συνέπεια προς διασφάλιση της άμυνας όλων των Συμμάχων αναπτύσσονται επιπλέον χερσαίες μονάδες και αεροναυτικές δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Μας ανησυχεί σοβαρά η πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία» αναφέρει το ΝΑΤΟ καλώντας με τον πλέον έντονο τρόπο τη Ρωσία να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της στη βάση των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της.

«Για διασφαλίσουμε την άμυνα όλων των Συμμάχων, αναπτύσσουμε επιπλέον χερσαίες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα αεροναυτικά μέσα, όπως ανακοινώθηκε από τους Συμμάχους, και έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας» σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως πρόκειται για μέτρα προληπτικά και αναλογικά, αλλά απευθύνεται προειδοποίηση στη Ρωσία:

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα». Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει «τεράστιες συνέπειες» και «υψηλό τίμημα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με το ΝΑΤΟ να επισημαίνει ότι έχει προσφέρει κατ' επανάληψη περαιτέρω διάλογο μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και καλεί τη Ρωσία να ανταποδώσει και να επιλέξει τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη δεν συνιστούν «απειλή» για τη Ρωσία, αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.

Τόνισε, ωστόσο ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί και «το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ