ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από την Ρωσία

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από την Ρωσία
Για υποκίνηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, προκειμένου να αποσπάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από την Ρωσία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα EPA/MAXIM SHIPENKOV

Εν μέσω διπλωματικού «πυρετού» προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από την Ρωσία της ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, «γι’ αυτό και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία ήταν επωφελής για την ίδια στο διάστημα όλων αυτών των ετών».

«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσινγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική "απειλή" προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι «η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών».

«Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.

Εναλλακτικές προμήθειας εξετάζει η ΕΕ

Ο φόβος μπροστά σε μία εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο μίας οικονομικής διαμάχης με τη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα και μια σειρά συναντήσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο το ενεργειακό.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνομιλίες με πολλές χώρες που είναι έτοιμες να αυξήσουν τις εξαγωγές τους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια διακοπής σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει μερικώς ή πλήρως τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο προς την ΕΕ. Και μπορώ να πω, ότι τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τώρα είμαστε ασφαλείς αυτό το χειμώνα» σημείωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι «αυτή είναι μια κρίση που έχει δημιουργήσει η Μόσχα. Δεν επιλέξαμε την αντιπαράθεση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Τώρα έχουμε δύο επιλογές για το μέλλον. Στη μία, το Κρεμλίνο αποφασίζει να κάνει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος, κάτι που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω, μετά τις τραγωδίες του εικοστού αιώνα. Οι σχέσεις της Μόσχας μαζί μας θα πλήττονταν σοβαρά. Θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις, με τρομερές συνέπειες στη ρωσική οικονομία και την προοπτική του εκσυγχρονισμού. Αλλά ένα άλλο μέλλον είναι πιθανό. Ένα μέλλον στο οποίο η Ρωσία και η Ευρώπη θα συνεργάζονται για τα κοινά τους συμφέροντα. Ένα μέλλον όπου ελεύθερες χώρες συνεργάζονται ειρηνικά. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου».

«Είμαι βέβαιη ότι και ο ρωσικός λαός συμμερίζεται αυτή τη φιλοδοξία. Τώρα εναπόκειται στο Κρεμλίνο να αποφασίσει», σημείωσε.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η Ευρώπη θα είναι ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης, στο πλευρό των λαών της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ