ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Με κατηγορία περί εξτρεμισμού συνελήφθη ο πολιτικός επιστήμονας, Βαλέρι Σολοβέι

Ρωσία: Με κατηγορία περί εξτρεμισμού συνελήφθη ο πολιτικός επιστήμονας, Βαλέρι Σολοβέι
Ο ανιψιός του Σολοβέι δήλωσε, ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι του επί έξι ώρες AP/Pavel Golovkin

Ο πολιτικός επιστήμονας, διδάκτωρ Ιστορίας και κοινωνικός παράγοντας Βαλέρι Σολοβέι, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), οδηγήθηκε στην ανακριτική επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στα όργανα επιβολής της τάξεως, σύμφωνα με την οποία ο Σολοβέι ανακρίνεται στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης με βάση το άρθρο περί εξτρεμισμού».

Σημειώνεται πως την είδηση της σύλληψής του μεταδίδουν τα περισσότερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Russia Today, βάσει των στοιχείων που διαθέτει η ανάκριση, ο Σολοβέι έκανε δημοσιεύσεις για συνεργάτες των οργάνων εξουσίας στο ανώνυμο κανάλι του Telegram «General SRV» ( Στρατηγός της «Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας»). Σύμφωνα με το RT, το εν λόγω κανάλι διευθύνεται από το έδαφος της Ουκρανίας και τον κάτοικο του Χαρκόβου, Βίκτορ Γερμολάγεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, η σύζυγός του Σολοβέι , δήλωσε ότι συνελήφθη ο ίδιος και ο γιός του, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ανακριτική επιτροπή. Η ίδια δήλωσε ότι από το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιούσαν έρευνες στο σπίτι ενώ κατασχέθηκε όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως και ότι δεν μπορεί να δηλώσει με βάση ποιο άρθρο του ασκήθηκε ποινική δίωξη καθώς έχει υπογράψει δήλωση περί μη κοινοποίησης της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το RT και τον ιστότοπο Znak, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 282 του Ποινικού Κώδικα (υποκίνηση μίσους ή εχθρότητας). Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ο πολιτικός επιστήμονας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών.

Ο ανιψιός του Σολοβέι, Φιόντορ, που εργάζεται ως δημοσιογράφος στο κανάλι Match-TV, δήλωσε στο κανάλι του Telegram «Moxem obiasnit» («Μπορούμε να εξηγήσουμε»), ότι «έγινε έρευνα και στο σπίτι του επί έξι ώρες και στο οποίο κατάσχεσαν όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ακόμα και δισκέτες προ 30ετίας και βιβλία στην ουκρανική γλώσσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ