ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στα σύνορα – Ζελένσκι: «Μετακίνηση, όχι απόσυρση»

Ουκρανική κρίση: Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στα σύνορα – Ζελένσκι: «Μετακίνηση, όχι απόσυρση»
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υποστηρίζει ότι η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς» Russian Defense Ministry Press Service via AP

Σε αμείωτους ρυθμούς παραμένει η έντασηστην Ουκρανία με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν στοιχεία ότι όχι μόνο δεν υπάρχει απόσυρση στρατευμάτων όπως διατυμπανίζει η Μόσχα αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση στρατευμάτων στα σύνορα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μάλιστα, χαρακτήρισε «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων, δηλώνοντας ότι η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς».

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της. «Βλέπουμε μικρές μετακινήσεις. Δεν θα αποκαλούσα αυτές τις μετακινήσεις ως απόσυρση δυνάμεων από τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» είπε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Μόνο για περιορισμένη επίθεση η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, λέει μυστική έκθεση της Ουκρανίας

Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση. Ωστόσο, ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων είναι ανεπαρκής για εισβολή πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με έκθεση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών που διαθέτει αποκλειστικά το CNNi.

Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερους από 148.000, συμπεριλαμβανομένων των 126.000 ανδρών και γυναικών των χερσαίων δυνάμεων, αναφέρει η έκθεση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των Αμερικανών σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα. Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έκθεσης στο CNNi.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, 87 ρωσικά τάγματα των τακτικών δυνάμεων βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή γύρω από την Ουκρανία, από 53 που συνήθως εδρεύουν στην περιοχή. Τα τάγματα αυτά είναι σχηματισμοί που αποτελούνται από 800 έως 1.000 Ρώσους στρατιώτες.

Οι αριθμοί αυτοί συμφωνούν με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά απέχουν από το να είναι επαρκείς, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη μίας πλήρους κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης.

«Η ρωσική στρατιωτική δύναμη κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι ανεπαρκής για να φέρει εις πέρας μια επιτυχημένη, μεγάλης κλίμακας ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας» αναφέρεται στην έκθεση.

Εντούτοις, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην «αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης της Ουκρανίας», υιοθετώντας τιμωρητικά μέτρα με επιπτώσεις στην Οικονομία και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και κυβερνοεπιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων.

Βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ως απάντηση στις αιτιάσεις της Δύσης και των Ουκρανών, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ένα βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων.

Το υπουργείο εξήγησε ότι τα τεθωρακισμένα και τα τανκς θα διανύσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα με τραίνα.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.

Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.

Συνάντηση Χάρις - Ζελένσκι

Η Aμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα συναντηθεί το Σάββατο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την «ευκαιρία» να «υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής προεδρίας.

Γέλεν: Παγκόσμιες επιπλοκές από αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ