ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οργή μετά τη δημοσίευση βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να διαλύουν καβγά μεταξύ εφήβων

ΗΠΑ: Οργή μετά τη δημοσίευση βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να διαλύουν καβγά μεταξύ εφήβων
Η διαφορετική αντιμετώπιση των οργάνων της τάξης προς τους εμπλεκόμενους πυροδότησε εσωτερική έρευνα Screen Grab/YouTube

Εσωτερική έρευνα ξεκίνησε η αστυνομία του Νιού Τζέρσι μετά τη μετάδοση στην αμερικανική τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο που δείχνει δύο αστυνομικούς να προσπαθούν να χωρίσουν δύο εφήβους, έναν λευκό και έναν μαύρο, που τσακώνονταν, ρίχνοντας στο έδαφος περνώντας χειροπέδες μόνο στον μαύρο.

Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι κατήγγειλε «αυτό που μοιάζει με διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τη φυλή».

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Storyful και μεταδόθηκε χθες από τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC, CBS και CNN φαίνονται οι δύο έφηβοι να τσακώνονται και να γρονθοκοπούν ο ένας τον άλλο σε ένα εμπορικό κέντρο στο προάστιο Μπριτζγουότερ Τάουνσιπ του Νιού Τζέρσι.

Ο ένας ήταν λευκός και ο άλλος ήταν μαύρος. Το περιστατικό σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και το κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα αυτόπτες μάρτυρες.

Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα εμφανίζονται πίσω από τους νεαρούς δύο (λευκοί) αστυνομικοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, και τους χωρίζουν με τη βία. Όμως ενώ ο ένας αστυνομικός ρίχνει στο έδαφος τον μαύρο έφηβο, η αστυνομικίνα επιτρέπει στον λευκό να καθίσει σε ένα παγκάκι και σπεύδει να βοηθήσει τον συνάδελφό της να ακινητοποιήσει τον Αφροαμερικανό.

Στη συνέχεια φαίνεται η αστυνομικίνα να βάζει το γόνατό της στους ώμους ή τον σβέρκο του νεαρού ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος, την ώρα που ο αστυνομικός του δένει τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Ο Αφροαμερικανός διηγήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο ABC ότι οι δύο αστυνομικοί «τον ακινητοποίησαν στο έδαφος» και ότι «ο άνδρας έβαλε το γόνατό του στην πλάτη μου προτού αρχίσει να μου περνά χειροπέδες».

«Στη συνέχεια έφτασε η γυναίκα, έβαλε το γόνατό της ψηλά στην πλάτη μου και άρχισε να τον βοηθά για να μου βάλει τις χειροπέδες την ώρα που ο άλλος έφηβος καθόταν σε ένα παγκάκι και παρακολουθούσε τη σκηνή», κατήγγειλε ο νεαρός.

Δεν υπάρχει βίντεο από τη συνέχεια του περιστατικού και δεν είναι γνωστό τι απέγινε ο λευκός νεαρός, ο οποίος δεν συνελήφθη.

Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Φιλ Μέρφι δήλωσε την Τρίτη το βράδυ στο Twitter «βαθιά ενοχλημένος από αυτό που φαίνεται στο βίντεο να είναι διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τη φυλή».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ αυτών που εφαρμόζουν τον νόμο και τους ανθρώπους που υπηρετούν», τόνισε.

Η αστυνομία του Μπριτζγούτερ Τάουνσιπ παραδέχθηκε στο Facebook ότι το βίντεο «ενόχλησε τα μέλη της κοινότητάς μας» και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε «εσωτερική έρευνα».

Χθες Τετάρτη βράδυ η ένωση καταπολέμησης του ρατσισμού National Action Network ανακοίνωσε ότι είναι «βαθιά αναστατωμένη» από το βίντεο το οποίο «δείχνει ότι στην αντίδραση των αστυνομικών μια αναμφίβολη προκατάληψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ