ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Εντός της ημέρας η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ουκρανική κρίση: Εντός της ημέρας η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας
Οι διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι απέσυρε από τα σύνορα δυνάμεις της δεν πείθουν τη Δύση. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθεωρεί ουκρανικές δυνάμεις στην Μαριούπολη Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει αργότερα μέσα στην ημέρα στις ΗΠΑ για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, ενώ η Δύση ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της καθώς εκτιμάται πως είναι πιθανή σύρραξη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η αναγνώριση των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Μόσχα. 

Αρχικά, σύμφωνα με το Ria Novosti, o Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θα στείλει σήμερα την απάντησή της στην σχετική επιστολή της Ουάσινγκτον, ενώ σε κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, διαβεβαίωσε πως η Μόσχα επιθυμεί την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

«Τελειώνουμε με την ανάλυση της αμερικανικής επιστολής. Ελπίζω σύντομα να μάθετε πώς θα εξελιχτεί», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Ρώσο ΥΠΕΞ: «Σαφώς θα δημοσιοποιήσουμε αυτή την επιστολή. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών των χωρών μας να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Διαφορετικά, αν κρατιέται κρυφό, όπως προτιμούν οι συνάδελφοί μας από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η κοινή γνώμη θα πλημμυρίσει από ψέματα και ωμή προπαγάνδα που τώρα γεμίζουν τον χώρο της πληροφόρησης», πρόσθεσε.

Το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας απασχολεί εδώ και μεγάλο διάστημα, με τη Ρωσία να έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς την ανατολή.

Στην αρχική απάντηση που έλαβε η ρωσική πλευρά από τις ΗΠΑ φαίνεται πως δεν ελήφθησαν υπόψιν βασικά σημεία των προτάσεων, όπως είχε δηλώσει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακόμη, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα θα συνεχίσει τις συνομιλίες ασφαλείας με τη Δύση, όχι όμως και το έργο της στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Πεσκόφ: Ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει στο αίτημα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα, Πέμπτη, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμα στην έκκληση αναγνώρισης των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Προ δύο ημερών η ρωσική Δούμα έστειλε ψήφισμα προς επικύρωση στον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» οι αποσχισθείσες επαρχίες αυτές.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του προέδρου», συμπλήρωσε.

Μια τέτοια κίνηση, όπως έχουν προειδοποιήσει ηγέτες της Δύσης, «θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα για ειρήνη και θα οδηγούσε στην ακύρωση της διαδικασίας του Μινσκ».

Ο κ. Πεσκόφ αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με την Guardian, στην τρέχουσα κατάσταση στο Ντονέτσκ, όπου υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς και εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες από τον ουκρανικό στρατό και τους Ρώσους αυτονομιστές για επιθέσεις.

Όπως σχολίασε η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή ενώ έκανε λόγο για «πιθανώς μεγάλη επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε αναφορές για μια σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

Μαχητικά στην Γερμανία έστειλαν οι ΗΠΑ - Εκτιμήσεις για ενίσχυση δυνάμεων από τη Ρωσία

Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες, όπως μετέδωσε το CNNi, σε αεροπορική βάση της Γερμανίας έφτασαν την Τετάρτη μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ως ενίσχυση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα ακόμη οκτώ μαχητικά από τις ΗΠΑ πήγαν στην Πολωνία, ενώ έξι KC-135 Boeing στάλθηκαν από την Αγγλία επίσης στη Γερμανία.

Η ενίσχυση στην Ευρώπη έρχεται μετά τις διαψεύσεις των ΗΠΑ πως η Ρωσία προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος η Μόσχα «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς».

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ανώτερος αξιωματικός, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον ίδιος , η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ως απάντηση στις αιτιάσεις της Δύσης και των Ουκρανών, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ένα βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων.

Το υπουργείο εξήγησε ότι τα τεθωρακισμένα και τα τανκς θα διανύσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα με τρένα.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.

Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ