ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αναζητά πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία - «Αβάσιμες οι κατηγορίες», λέει η Μόσχα

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αναζητά πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία - «Αβάσιμες οι κατηγορίες», λέει η Μόσχα
«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες μέσα και γύρω από την Ουκρανία» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ AP Photo/Olivier Matthys

Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Ρωσίας, η Δύση παραμένει σε επιφυλακή για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το ΝΑΤΟ να προτάσσει τον διάλογο και την αποκλιμάκωση της κρίσης, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Συμμαχία «πρέπει να απαντήσει» σε επιθετικές ενέργειες της Μόσχας. Μάλιστα κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει προσθέσει 7.000 ακόμη στρατιώτες κοντά στα τεταμένα σύνορά της με το Κίεβο.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει προσχήματα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονται στην Ουκρανία. Έχουμε δει απόπειρες να προβληθούν προσχηματικές αιτίες για να δικαιολογηθεί η εισβολή στην Ουκρανία».

«Η Ρωσία έχει αρκετά στρατεύματα και δυνατότητες για να εξαπολύσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με μικρή ή χωρίς προειδοποίηση. Γνωρίζουμε τις ικανότητες (σ.σ. της Ρωσίας), αλλά όχι τις προθέσεις της. Μένει να δούμε θα κάνουν στην πραγματικότητα» είπε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής «ομάδων μάχης στη Ρουμανία και αλλού στα νοτιοανατολικά της επικράτειας της Συμμαχίας».

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσει όταν βλέπουμε επιθετικές ενέργειες από τη Ρωσία», λέει, ενώ κάλεσε για διάλογο και αποκλιμάκωση από τη Μόσχα.

Στο ίδιο πνεύμα, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Τρας, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ίδια εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης: πάνω από 7.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα και μια επίθεση σε νηπιαγωγείο από φιλορωσικά στρατεύματα».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η βρετανίδα υπουργός.

Κρεμλίνο: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι δεν αποσύρει τις δυνάμεις του κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, λέγοντας ότι «χρειάζεται χρόνος για να τερματιστούν οι στρατιωτικές ασκήσεις».

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τρίτη μια μερική αποχώρηση των δυνάμεων, αμβλύνοντας τους φόβους της Δύσης για επικείμενη εισβολή, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δήλωσαν την Τετάρτη ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία εκεί στην πραγματικότητα αυξάνεται, δεν μειώνεται. Διαβάστε περισσότερα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των μονάδων στις μόνιμες βάσεις τους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα για τις (σ.σ. στρατιωτικές) ασκήσεις δημιουργήθηκε για πολλές εβδομάδες και είναι φυσικά αδύνατο να αποσυρθεί σε μια μέρα. Δεν μπορούν απλώς να απογειωθούν και να πετάξουν μακριά... θέλει χρόνο» είπε ο Πεσκόφ.

«Όπως πάντα αβάσιμες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει - σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ - περίπου 150.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα. Η Ρωσία πραγματοποιεί επίσης μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία που πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για μια έξαρση της βίας στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Οι αντάρτες και οι ουκρανικές δυνάμεις αντάλλαξαν κατηγορίες την Πέμπτη ότι ο καθένας είχε πυροβολήσει κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ