ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Πληροφορίες για έκρηξη στο Ντόνετσκ - Εντολή για εκκένωση αμάχων και στο Λουχάνσκ

Ουκρανική κρίση: Πληροφορίες για έκρηξη στο Ντόνετσκ - Εντολή για εκκένωση αμάχων και στο Λουχάνσκ
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο ηγέτης της δεύτερης αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας στην ανατολική Ουκρανία, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», ανακοίνωσε ότι οργανώνεται η εκκένωση αμάχων προς στη Ρωσία. Η ανακοίνωση ακολουθεί παρόμοια κίνηση των φιλορωσικών αρχών στο Ντόνετσκ.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια «μεγάλη» έκρηξη σημειώθηκε πριν λίγη ώρα κοντά σε κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικό κτήριο στην πόλη που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι αυτονομιστικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία αναφέρουν ότι ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο κέντρο του Ντόνετσκ, όπως μετέδωσε το Tass.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει, όπως είπε, τις προκλήσεις από τη Ρωσία σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η έλλειψη κατάλληλης αντίδρασης ή ουδέτερης θέσης θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεκινά μια εκστρατεία για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης, την αύξηση των βομβαρδισμών των ουκρανικών θέσεων και των πολιτικών υποδομών με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και για την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας. Η έλλειψη κατάλληλης αντίδρασης ή ουδέτερης θέσης θα τροφοδοτήσει μόνο την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία».

Εντολή εκκένωσης των αμάχων στο Λουχάνσκ

Ο ανώτερος αξιωματούχος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», Λεονίντ Πασέτσνικ, δήλωσε ότι «λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη γραμμή επαφής», έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο πληθυσμός στα συνοριακά σημεία ελέγχου».

Ο Πασέτσνικ είπε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να παρέχει οργανωμένη υποδοχή και διαμονή στο έδαφός της σε κατοίκους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

«Για άλλη μια φορά, απευθύνω έκκληση σε όλους τους άνδρες που είναι σε θέση να κρατούν όπλα στα χέρια τους, να υπερασπιστούν τη γη τους», πρόσθεσε ο Πασέτσνικ και κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για παραβίαση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός 29 φορές την τελευταία ημέρα και απαριθμούσε 13 πόλεις που, όπως είπε, βομβαρδίστηκαν.

Νωρίτερα σήμερα, το CNNi ανέφερε ότι ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, ζήτησε από τους αμάχους να ξεκινήσουν μαζική εκκένωση εξαιτίας αυτού που περιέγραψε ως «ουκρανική επιθετικότητα».

Το Κρεμλίνο «δεν γνωρίζει» για τις εντολές εκκένωσης

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ο οποίος ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε:

«Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.

Μετά τον Πουσίλιν, ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ