ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Να σταματήσει η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Ντονμπάς

Μακρόν: Να σταματήσει η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Ντονμπάς
Σημείωσε ότι τις «επόμενες ώρες» θα καταστεί σαφής ο «στενός συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων», οι οποίοι θα επιδιώξουν να δώσουν μια «κατάλληλη απάντηση» μέχρι το τέλος της ημέρας John Thys, Pool Photo via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την Παρασκευή να σταματήσει η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, αφού τόσο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις όσο και οι αυτονομιστές που ελέγχουν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας μίλησαν για νέους βομβαρδισμούς.

«Σε ένα πλαίσιο όπου η ρωσική στρατιωτική πίεση δεν εξασθενεί, όπου η αποσταθεροποίηση αυξάνεται, όπου οι βομβαρδισμοί στη ζώνη επαφής έχουν ξαναρχίσει, καλούμε πρώτα απ' όλα να σταματήσουν αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες και να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση», είπε ο Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Πολύ ξεκάθαρα, υπάρχουν [στρατιωτικές] ενέργειες που έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτές οι ενέργειες, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να σταματήσουν γιατί αντιβαίνουν στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, στις εκεχειρίες που τηρήθηκαν μέχρι τώρα και για τις οποίες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν επαναλάβει πρόσφατα την υποστήριξή τους».

Ο Μακρόν είπε ότι ομάδες από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα πρέπει να διευκρινίσουν τα γεγονότα των τελευταίων ωρών και ημερών.

Σε προηγούμενη δήλωση, ο ΟΑΣΕ επισήμανε ότι ο οργανισμός «γνωρίζει ότι η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει μια εισβολή» στην Ουκρανία και έχει λάβει αναφορές που περιγράφουν λεπτομερώς τις «προσπάθειες της Ρωσίας να κατασκευάσει υποτιθέμενες «ουκρανικές προκλήσεις» και να διαμορφώσει μια δημόσια αφήγηση που θα δικαιολογούσε μια ρωσική εισβολή.

Ο Μακρόν επανέλαβε τα σχόλια άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι δεν είχε δει «καμία ένδειξη ρωσικής στρατιωτικής απεμπλοκής σε αυτό το στάδιο».

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Προέδρου (Βλαντιμίρ) Πούτιν, αλλά πιστεύω ότι αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, είναι πάντα καλό οι ενέργειες να είναι σύμφωνες με τις δηλώσεις και επομένως θέλουμε να μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Καλούμε για την επανέναρξη των εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων, γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου», επισήμανε ο Μακρόν.

Σημείωσε επίσης ότι τις «επόμενες ώρες» θα καταστεί σαφής ο «στενός συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων», οι οποίοι θα επιδιώξουν να δώσουν μια «κατάλληλη απάντηση» μέχρι το τέλος της ημέρας.

«Έχω ακούσει τα λόγια του Ρώσου προέδρου. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε δράση και πρέπει να εργαστούμε με μεγάλη ακρίβεια και δέσμευση για να σταθεροποιήσουμε και στη συνέχεια να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση σε συνεργασία με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν. «Αυτό είναι απαραίτητο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ