ΚΟΣΜΟΣ

«Σαρώνει» η καταιγίδα Γιούνις τη βόρεια Ευρώπη: Νεκρός στην Ιρλανδία, καταστροφές στη Βρετανία

«Σαρώνει» η καταιγίδα Γιούνις τη βόρεια Ευρώπη: Νεκρός στην Ιρλανδία, καταστροφές στη Βρετανία
Jacob King/PA via AP

Νεκρός από πτώση δέντρου είναι ένας 60χρονος άνδρας, στην Ιρλανδία, ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την καταιγίδα Γιούνις που «σαρώνει» τη βόρεια Ευρώπη. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με σοβαρούς τραυματισμούς, σε Οξφορντσάιρ και Λονδίνο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στη Βρετανία. 

Εκατοντάδες πτήσεις, δρομολόγια τρένων και πορθμείων ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που συνοδεύουν την καταιγίδα Γιούνις, η οποία πλήττει την Ευρώπη λιγότερο από 48 ώρες μετά την καταιγίδα Ντάντλεϊ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Η καταιγίδα σφυροκοπά τη Βρετανία με ανέμους έως και 196 χιλιόμετρα την ώρα, ένα ρεκόρ για την Αγγλία, ενώ εκτιμάται ότι σε 200.000 σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Εκατομμύρια Βρετανοί κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office), η οποία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο, για τη νοτιοδυτική Αγγλία, το νότιο τμήμα της Ουαλίας, αλλά επίσης και τη νοτιοανατολική Αγγλία, μεταξύ άλλων το Λονδίνο.

Οι βρετανικές αρχές απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν να βγάζουν σέλφι εν μέσω της καταιγίδας Γιούνις.

«Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ή μια σέλφι δεν αξίζουν για να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και όσοι πηγαίνουν στις ακτές για να βγάλουν φωτογραφίες θέτουν και τις ομάδες μας σε κίνδυνο», δήλωσε, σε μια ανακοίνωση, ο διοικητής της ακτοφυλακής Μπεν Χάμπλινγκ.

«Προτρέπουμε τους πολίτες, με τον πλέον σθεναρό τρόπο, να μείνουν μακριά από τις ακτές».

Η ακτοφυλακή ανέφερε πως έχει δεχθεί πολλές αναφορές για ανθρώπους που βρίσκονται στις ακτές και φωτογραφίζουν τα κύματα, ακόμα και οικογένειες που στέκονται στην παραλία με τα παιδιά τους.

«Οι αναφορές που λαμβάνουμε είναι τρομακτικές », είπε ο Χάμπλινγκ.

Θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν την οροφή του Ο2 Arena

Οι δρόμοι της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου κηρύχθηκε για πρώτη φορά αυτό το επίπεδο συναγερμού μετά την εγκαθίδρυση του εν λόγω συστήματος το 2011, ήταν ασυνήθιστα ήρεμοι.

Ένα τμήμα της στέγης που καλύπτει το O2 Arena, το περίφημο στάδιο συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων στο Λονδίνο, υπέστη ζημιές από τις ριπές ανέμου. Οι αρχές απομάκρυναν από το O2 Arena περίπου 1.000 άτομα, χωρίς να σημειωθεί καποιος τραυματισμός.

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 80.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα το μεσημέρι, σύμφωνα με την τοπική εταιρεία ηλεκτροδότησης ESB.

Μετά τη Βρετανία, η καταιγίδα Γιούνις αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Δανία, όπου τα τρένα θα κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και η γέφυρα Storebaelt, μία από τις μακρύτερες στον κόσμο, θα χρειαστεί να κλείσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως προειδοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Στη Γαλλία, προκάλεσε ήδη σήμερα το πρωί κύματα ύψους 4 μέτρων στη Βρετάνη, σύμφωνα με τη Météo France, η οποία έθεσε πέντε διαμερίσματα σε πορτοκαλί συναγερμό. Οι ριπές ανέμου έφθασαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα στο Κα Γκρι Νε, στο βορειοδυτικό τμήμα, και θα μπορούσαν σήμερα να ξεπεράσουν τα 140 χλμ/ώρα κατά τόπους στις ακτές.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF ανακοίνωσε προβλήματα στα δρομολόγια στο τοπικό δίκτυό της. Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές καταγράφονται επίσης στο Βέλγιο, όπου πολλά σχολεία έκλεισαν νωρίτερα και στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ